Adam Černý: Soudní procesy se zastánci demokracie v Hongkongu

9. květen 2021

Vláda v Pekingu se rozhodla, že klíčové obhájce demokracie a právního státu vyřadí udělováním mnohaletých trestů na svobodě.

Zástupci Pekingu by se mohli radovat z úspěšného startu rakety Dlouhý pochod, která na oběžnou dráhu vynesla základní modul orbitální stanice – její budování je dalším atributem výsostného postavení Číny mezi zeměmi světa. Obraz úspěchu narušily obavy, co se stane s prvním stupněm nosné rakety, který se vymkl z původní dráhy, takže nebylo jasné, jestli při sestupu zpět na Zemi shoří při průletu atmosférou, anebo jestli jeho trosky nedopadnou na obydlená místa.

Čtěte také

Podobně oficiální informace o úspěších při budování harmonické komunistické společnosti kontrastují se zprávami z Hongkongu, kde tamější obhájci demokracie a právního státu nejenže dostávají tresty za účast na protestních demonstracích, ale tyto tresty se řetězí tak, že není jasné, kolik dní za mřížemi nakonec stráví.

Zastánci separatismu

Nejnovější ukázkou je proces s mediálním magnátem Jimmy Laiem, kterého pekingský tisk označuje za hlavního zastánce separatismu – to je nálepka pro ty, kteří s odkazem na příslib Pekingu udržet v Hongkongu pravidlo „jedna země – dva systémy“ hájí zbytky demokracie a právního státu ve zvláštní administrativní oblasti. Tedy status, který někdejší britská kolonie dostala v roce 1997 po přechodu pod čínskou správu.

Čtěte také

Jimmy Lai nyní přiznal účast na jednom nepovoleném shromáždění v srpnu 2019 – to může být důvodem k udělení nižšího trestu, a pokud se tak stane ještě před zahájením soudního řízení, tak zpravidla až o jednu třetinu. Je velice pravděpodobné, že v jeho případě něco podobného nemůžeme očekávat.

Pekingský anglofonní list Global Times, který tak jako všechna povolená média v Číně podléhá cenzuře a vyjadřuje oficiální politiku komunistické vlády, napsal, že snížení trestu ani po doznání viny není v případě Jimmyho Laie namístě, protože nejde o výraz pokání, ale pouze o oportunistickou snahu o snížení trestu. Soudce by měl při rozhodování vzít rovněž v úvahu, že mediální magnát je klíčovou osobou opozice, kterou by nebylo možno snadno nahradit někým jiným, a že rozsudek má odstrašit všechny další, kteří by se chtěli podílet na oficiálním jazykem řečeno „pouličních nepokojích“.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Z linie načrtnuté v Global Times jde vyčíst, že obhájce zbytků demokracie a právního státu v Hongkongu jako Jimmy Lai, Joshua Wong a další, kteří čelí obvinění z účasti na nepovolených shromážděních, čekají mnohaleté tresty, které navíc budou dostávat za každý jednotlivý případ. Jistý druh zvrácené pojistky představují udělované vysoké finanční pokuty. Odsouzené totiž přivedou až k osobním bankrotům, které jsou ze zákona důvodem pro zákaz ucházet se v Hongkongu o jakékoli volené funkce.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související