Adam Černý: V Hongkongu hodlá Peking ovládnout i justici

5. prosinec 2020

Peking si v Hongkongu prosadil bezpečnostní zákon rozšiřující pravomoci komunistického režimu ve zvláštní administrativní oblasti, která si i po odchodu britské správy v roce 1997 měla po půl století udržet nezávislou justici podle pravidla „jedna země – dva systémy“.

Jako první to pocítili opoziční poslanci, kteří byli vypuzeni z místního zákonodárného sboru. Nyní se ukazuje, že příštím cílem komunistických vládců se stává justice, která by se měla postarat o umlčení protestů požadujících, aby v Hongkongu byly zaručeny svobody přislíbené v předávací smlouvě z roku 1997 i v základním zákoně, který v Hongkongu představuje místní ústava. 

Čtěte také

Citelně to pociťují opozičníci reprezentující mladou generaci. Tři z nich v čele s Joshuou Wongem, jednou z jejích nejznámějších tváří, dostali nyní několikaměsíční tresty vězení za organizování loňských demonstrací. Hlavním požadavkem tam byly volby, kterých by se mohli účastnit všichni kandidáti bez ohledu na jejich politické názory, tedy i ti, kteří kritizují zásahy Pekingu do života v Hongkongu.  

Nyní se objevují snahy nejen ovlivňovat jednotlivé případy, ale ovládnout justici jako celek – to je důležité nejen pro obhájce politických svobod, ale také pro hospodářství. Protože jedním z důvodů, proč se Hongkong stal jedním z uzlových bodů asijského finančnictví, je důvěra obchodníků, že případné spory rozhodne nezávislý soud bez vnějších, a už vůbec ne politických zásahů.

Čínský vyšetřovací systém

Prvním krokem k ovládnutí justice se letos stal bezpečnostní zákon vnucený Pekingem, který umožňuje případy označené jako důležité pro národní bezpečnost posuzovat ne v Hongkongu, ale na území komunistické Číny. A pokud by se tyto případy posuzovaly v Hongkongu, tak tím způsobem, že místní vláda může určovat, kterým soudcům budou přiděleny. 

Čtěte také

Někteří soudci se sice pokoušeli namítat, že by tak bylo zrušeno oddělení vládní a soudní moci, které je jedním ze základů demokracie, ale správkyně Carrie Lamová už v letos v září prohlásila, že ve městě žádné oddělení mocí neexistuje, i když předávací smlouva z roku 1997 se o nich zmiňuje a i když dosud platí, že soudce sice jmenuje místní správkyně v Hongkongu, ale na základě doporučení nezávislé komise. 

Snaha ovládnout místní justici je cítit z výzev propekingských politiků, kteří s odvoláním na údajně příliš nízké tresty vůdcům protestních demonstrací požadují zřízení „rozhodčí rady“, která by v konkrétních případech na rozhodování soudců dohlížela. Ozvala se i varování, že vláda v Pekingu bude chtít změnit základní zákon, aby bylo možno se nepohodlných soudců zbavit. 

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Rostoucí tlak prosadit v Hongkongu stejné nebo velice podobné poměry jako v čínském komunistickém režimu vzbuzuje ve stále ještě trochu svobodné administrativní oblasti velké obavy. Na pevninské Číně je justice podřízena vládnoucí straně, která má k dispozici svůj vlastní vyšetřovací systém, včetně zadržovacích zařízení, podléhající výhradně stranickým disciplinárním orgánům. 

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.