Adam Černý: Rusko invazí na Ukrajinu testuje své spojence

24. únor 2022

Vladimir Putin se nepokouší svou invazí na Ukrajinu jen násilím měnit hranice v Evropě, ale nepřímo také ověřit, jak a která země je ochotna podporovat jeho nynější politiku. Hrubé porušení mezinárodního práva, které představuje invaze na Ukrajinu nařízená Putinem, se setkala s odsouzením Severoatlantické aliance a Evropské unie, jejichž členové se rozhodli odpovědět novými, mnohem citelnějšími sankcemi.

Pro pozici Ruska ve světě bude stejně závažné, jak na násilně prosazovanou změnu hranic zareagují další státy. A už nyní je zřejmé, že tady jsou postoje mnohem diferencovanější.

Dalo se očekávat, že porozumění vysloví ty státy, které politiku Kremlu podporovaly již v předchozích měsících jako třeba Nikaragua či Venezuela, ty však nemají na nynější konflikt podstatný vliv.

Čtěte také

Komplikovanější rozhodování stálo a ještě může stát před zeměmi jako Izrael nebo Turecko, které mají důležité vazby jak na Ukrajinu, tak na Rusko. V prvním případě nezanedbatelnou roli hraje početná menšina, jejíž příslušníci nebo jejichž předci přišli do Izraele z území někdejšího Sovětského svazu.

V případě Turecka jde o kombinaci mocenských a ekonomických faktorů, protože Ankara má čilé a objemné obchodní vztahy k Rusku i k Ukrajině a zároveň prodává Kyjevu své drony, jejichž účinnost v současných vojenských konfliktech před dvěma lety prokázaly boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach na Malém Kavkaze.

Pozice Turecka je o to citlivější, že jeho územím přes Bosporský průliv prochází námořní cesta propojující Černé a Středozemní moře, která je strategicky významná pro celý region.

Sbližování dvou velmocí

Vzhledem k těmto okolnostem se prezident Erdogan ve své reakci na ruskou invazi nepostavil jednoznačně na jednu stranu a příznačné je, že se slovu invaze či vpád vědomě vyhnul. Pokud by však konflikt, který je nyní ve své počáteční fázi, dále eskaloval, mohla by se tato ambivalentní pozice stát neudržitelná.

Čtěte také

Snad největším překvapením byla podpora, kterou nyní Moskvě vyslovila Čína. Až do čtvrtečního zahájení ruské invaze na Ukrajinu se Peking vyjadřoval nejednoznačně, i když větší porozumění měl zřetelně pro politiku Moskvy.

Pro Čínu je s ohledem na domácí problém Tibetu a Sin-ťiangu obtížné až nepřijatelné podporovat separatisty na východě Ukrajiny.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Proto čínský ministr zahraničí Wang I o minulém víkendu na tradiční mnichovské bezpečnostní konferenci zdůrazňoval nutnost respektovat suverenitu, nezávislost a územní celistvost každé země, tedy i Ukrajiny. Nyní se Peking uchýlil k popírání reality, když odmítl označit akci Ruska za invazi.

Válka na východě Ukrajiny tak může mít jeden závažný důsledek, a to další sbližování dvou velmocí, jejichž vůdci Si Ťin-pching a Vladimir Putin své strategické partnerství ohlásili na začátku letošní zimní olympiády.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio