Adam Černý: Raketové testy jako Kimova příležitost

25. leden 2022

Když Severní Korea odpálila od začátku letošního roku celkem už čtyři rakety, vyslala několik vzkazů najednou.

Zaprvé vzkaz domácímu obyvatelstvu před očekávanými a vždy rituálně slavenými jubilei, protože na únor připadají 80. narozeniny otce nynějšího vládce, Kim Čong-ila, a na duben 110. narozeniny Kim Ir-sena, zakladatele stalinistické dynastie. K takovým datům je namístě předvést vojenskou sílu a neohroženost navenek, zvláště když domácí poměry jsou poznamenány vleklými ekonomickými potížemi, kdy režim zasáhla kombinace loňských záplav ničících úrodu a izolace od vnějšího světa, podmíněná strachem z dopadů infekce covid-19 na obyvatelstvo, jehož valná většina strádá chronickou podvýživou.

Vyspělá technologie

Čtěte také

Série raketových testů je současně vzkazem navenek, demonstrací, že navzdory sankcím schváleným Radou bezpečnosti OSN i sankcím uvaleným Spojenými státy dokáže Severní Korea rozvíjet vyspělé vojenské technologie. K nim, jak poslední testy ukázaly, vedle raket schopných nést jaderné zbraně potenciálně až na pacifické pobřeží USA patří i hypersonické střely pohybující se pětinásobkem rychlosti zvuku, schopné manévrovat za letu, což značně ztěžuje případnou protileteckou obranu. Zvláště poslední schopnost musí zneklidňovat Jižní Koreu – její metropole Soul je vzdálená od hranic sedmdesát let rozděleného poloostrova pár desítek kilometrů.

Třetí vzkaz je určen Washingtonu. Raketové testy jsou už faktickým porušením moratoria na testy jaderných zbraní a raketových střel, ke kterému se Kim Čong-un zavázal, ale o kterém už v roce 2019 prohlásil, že se jím necítí vázán. Bílý dům se sice nechal slyšet, že v odpověď přijdou další sankce, ale severokorejský režim vychází z kalkulace, že Spojené státy nebudou mít dost času a možností se tomuto problému věnovat, protože jsou v současné době soustředěny na rostoucí rivalitu s Čínou a na aktuální krizi na ukrajinských hranicích, u kterých Rusko soustředilo na sto tisíc vojáků a těžké vojenské techniky.

Klub jaderných mocností

Postavení prezidenta Joea Bidena je o to obtížnější, že v reakci na nejnovější sérii raketových testů se nemůže spolehnout na dřívější sice nepříliš hlasitou, ale přece jen faktickou podporu Pekingu a Moskvy, které stejně jako Washington nemají zájem, aby se klub vlastníků atomových zbraní rozšiřoval.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

V krátkodobé perspektivě může raketový kalkul Pchjongjangu vycházet, zvláště když se má obnovit obchod přes severní hranici s Čínou, největším partnerem a spojencem, takže by se kloubila demonstrace síly navenek a alespoň částečné zlepšení domácích podmínek. Vojenské posilování nevypočitatelného režimu je ale z dlouhodobého hlediska pro jeho bližší i vzdálenější sousedy stěží přijatelnou alternativou.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související