Adam Černý: Orbán zkouší nervy evropských lidovců

22. únor 2019

Počátkem tohoto týdne vláda v Budapešti spustila informační kampaň pro občany, která nejspíše souvisí s blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

Nejvýraznější jsou na ní plakáty s podobenkami George Sorose a Jeana-Claudea Junckera ve spojení se sloganem „I vy máte právo vědět, na co se chystá Brusel“ a obviněním, že miliardář maďarsko-židovského původu a předseda Evropské komise chtějí zavést povinné kvóty pro přijímání přistěhovalců nebo ulehčit imigraci prostřednictvím speciálních víz.

Orbán chce blízké vtahy s Ruskem při zachování spojenectví s USA. Ve Washingtonu tím vyvolává údiv

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a maďarský premiér Viktor Orbán

Poprvé za osm let přijel v pondělí do maďarského hlavního města šéf americké diplomacie. Znamená to, že kromě blízkých svazků s Ruskem chce Maďarsko zůstat také spojencem Ameriky, přemítá na stránkách polského listu Rzeczpospolita komentátor Jędrzej Bielecki.

Jistý stupeň demagogie v předvolební době nepřekvapí, zarážející však byla osobní povaha útoku, navíc těžko odmyslitelná od předchozích ataků na George Sorose páchnoucích antisemitismem.

Napadení se vůči nepodloženým a nedokazatelným obviněním ohradili a Evropská komise obratem uveřejnila fotografii, na níž se maďarský premiér srdečně zubí na nynějšího předsedu Evropské komise.

Pozoruhodné byly reakce z politické rodiny maďarského premiéra Viktora Orbána. Jeho strana Fidesz je po léta součástí Evropské lidové strany, do níž – jaký div – patří i třeba křesťanští demokraté, k jejichž prominentním představitelům patří nejen spolková kancléřka Angela Merkelová, ale rovněž na maďarských plakátech napadaný Jean-Claude Juncker.

Hlasy Fideszu se můžou hodit

Protože obdobné orbánovské excesy se objevují již řadu měsíců, už loni na podzim dokonce velká část poslanců lidovecké frakce v Evropském parlamentu podpořila usnesení rezoluci kritizující vládu v Budapešti.

Orbán si bere příklad z Putina, Maďarsko sklouzává k hybridnímu režimu, tvrdí Palata

Maďarský premiér Viktor Orbán při středečním hlasování v parlamentu

V Maďarsku neutichají protesty proti vládě Viktora Orbána, které minulou neděli skončily konflikty s policií a neúspěšným pokusem opozičních poslanců proniknout do vysílání veřejnoprávní televize. Je skutečně v ohrožení právní stát a svoboda médií, jak tvrdí opozice?

Ani tehdy tento poslanecký klub nebyl natolik důrazný, aby se rozhoupal k vyloučení Fideszu. Nynější přímý a osobně pojatý útok na Jeana-Claudea Junckera je testem, co vše unese společenství založené na křesťanskodemokratických hodnotách.

Dosavadní účet ukazuje na převládající pragmatismus. Názorně to bylo vidět na čtvrteční reakci spolkové kancléřky Angely Merkelové, když Jeana-Claudea Junckera podpořila, ale jednoznačné odpovědi na otázku, jaké důsledky z nejnovějšího případu vyvodí Evropská lidová strana, se vyhnula s tím, že při diskusi s maďarským premiérem na věc určitě přijde řada.

Příčinu této zjevné a obtížně vysvětlitelné zdrženlivosti lze najít v kalkulacích spojených s květnovými volbami do Evropského parlamentu, které předcházejí obavy z úbytku hlasů pro tradiční strany a naopak růstu vlivu těch protestně populistických.

Adam Černý

Evropští křesťanští demokraté nechtějí vykázat za dveře orbánovský Fidesz, protože hlasy jeho poslanců by se mohly hodit, aby lidovci nadále zůstali nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, a také proto, aby z Viktora Orbána neudělali lacino mučedníka.

autor: Adam Černý
Spustit audio