Orbán si bere příklad z Putina, Maďarsko sklouzává k hybridnímu režimu, tvrdí Palata

20. prosinec 2018

V Maďarsku neutichají protesty proti vládě Viktora Orbána, které minulou neděli skončily konflikty s policií a neúspěšným pokusem opozičních poslanců proniknout do vysílání veřejnoprávní televize. Je skutečně v ohrožení právní stát a svoboda médií, jak tvrdí opozice?

„Destrukce demokracie už probíhá, poslední kroky maďarské vlády v oblasti soudnictví jsou ještě výrazně horší, než jsme v minulých měsících viděli v Polsku,“ upozorňuje komentátor Luboš Palata na vytvoření nových soudů, které jmenuje přímo vláda.

Adam Černý: Plány Viktora Orbána vyvolávají protesty v ulicích Budapešti

Protesty v Maďarsku

Vyrazit do ulic proti nepopulární vládní politice se stává populární nejen v Evropě řečené západní.

Protesty podle něj navíc mají i silný sociální rozměr. Nedělní demonstrace proti novele zákoníku práce, která zvyšuje maximální počet přesčasových hodin z 250 na 400 ročně, se zúčastnilo 10 tisíc lidí. „Zaměstnavatelé budou moci přesčasy zaplatit třeba až za tři roky. Lidé mají obavy, že se těch peněz nemusí dočkat,“ přibližuje.

Veřejnoprávní televize prý o protestech několik dní neinformovala a opoziční poslanci tak měli legitimní důvod se snažit dostat do jejího vysílání. Maďarská veřejnoprávní média jsou podle Palaty hlásnou troubou vládní strany Fidesz, pod jejíž kontrolou je 90 procent všech médií.

Maďarsko sklouzává k tzv. hybridnímu režimu. Velmi se to podobá tomu, co třeba na mediální scéně vidíme v Rusku. Orbán si bere příklad z Putina – i v Rusku probíhají parlamentní volby a teoreticky existuje opozice a svoboda médií.
Luboš Palata

Opozice tak do nich má ztížený přístup. „A proto byly volby v Maďarsku označeny sice jako svobodné, ale už ne férové. Evropská unie si nemůže dovolit mít ve svých řadách zemi, která není plně demokratická, a s podivným režimem, který se blíží Ruské federaci,“ zdůrazňuje Palata.

Suverénní Maďaři

Také podle předseda Strany nezávislosti České republiky Františka Matějky v Maďarsku hrozí destrukce demokracie: „Ale z úplně jiných důvodů, než slýcháme. V Maďarsku je demokracie bez přívlastků, Orbán jednoznačně zvítězil ve volbách a dosáhl neskutečného výsledku, o kterém se západním politikům ani nezdá.“

O Maďarsku bychom si vůbec nepovídali, pokud by nesměřovalo jiným způsobem, než chtějí protagonisté Evropské unie v rámci hlubší integrace. To je celé.
František Matějka

„Je výsostné právo suverénního státu, jak si spravuje své území, pokud k tomu má mandát voličů. To, co se děje v Maďarsku, je výsledek suverénního rozhodnutí, nejvyšší vůle lidu,“ dodává.

Kritika Maďarska svědčí o podpoře masivní ilegální migrace, tvrdí europoslanec Payne (Svobodní)

Viktor Orbán v evropském parlamentu

Evropský parlament doporučil Evropské komisi, aby zahájila řízení s Maďarskem kvůli vážnému ohrožení evropských hodnot. Maďarský premiér Viktor Orbán poté vmetl europoslancům do tváře, že chtějí trestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty a nejsou svolní svou vlast přeměnit v zemi přistěhovalců.

Matějka poukazuje i na klesající počty demonstrujících, kterých jsou nyní už jen jednotky tisíc, v porovnání s Orbánovými příznivci a voliči. Novela zákoníku práce prý Maďarsko pouze přibližuje ostatním evropským států a podobná pravidla už dlouho platí i v Česku.

Pokud jde o média, Matějka podotýká, že klíčový je světonázor jejich zaměstnanců. Pokud chtějí, mohou tisícovku demonstrantů vykreslit jako neskutečnou sílu, nebo naopak o statisícových demonstracích říkat, že jde o marginální projev extremistů, jak se prý dělo při protestech v Katalánsku nebo ve Francii.

„Maďarsko je suverénní stát a je to věcí maďarských voličů. Pokud se jim to nebude líbit, převezme vládu někdo jiný a bude stanovovat pravidla vysílání médií,“ tvrdí Matějka.

„Slova, která zaznívají od mého spoludiskutujícího, tady zaznívala v 80. letech od režimu Gustáva Husáka – že je suverénním právem komunistů si tady vládnout, jak chtějí,“ oponuje Palata.

autoři: Petr Dudek , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.