Adam Černý: Plány Viktora Orbána vyvolávají protesty v ulicích Budapešti

14. prosinec 2018

Vyrazit do ulic proti nepopulární vládní politice se stává populární nejen v Evropě řečené západní.

V přípalu zpráv, jak pozicí francouzského prezidenta otřásly protesty lidí ve žlutých vestách, a jak Spojeným královstvím otřásá diskuse o brexitu, se dostaly mimo zorné pole demonstrace, které se od prostředka tohoto týdne opakovaně sešly v maďarské metropoli.

Luboš Palata: Od Orbánovské dedemokracie nás mnoho nedělí

Volby v Maďarsku

Jsou slova, co si nepamatujete minutu poté, co jste je slyšeli. A jsou taková, která vám utkví v paměti léta. Od rozhovoru o Maďarsku, který jsem vedl se známým bavorským politikem českého původu Berndem Posseltem, uplynulo těch let několik.

Neměly ani zdaleka takový rozsah jako bouře v Paříži a jiných francouzských městech, ale nad Dunajem představovaly docela nový jev.

Vládě premiéra Viktora Orbána se podařilo v jeden okamžik proti sobě spojit odlišné vrstvy lidí. Zaprvé, zaměstnance, kterým se nelíbí novela zákona rozšiřující počet povolených přesčasových hodin za rok, jež může zaměstnavatel nařídit, skokově z nynějších 250 na rovných 400.

Vláda argumentuje, že chce pomoci zpružnit pracovní trh, na němž se podobně jako třeba v Česku těžko shánějí noví zaměstnanci, ale opozice a odbory okamžitě přišly s etiketou „zákon o otroctví“.

Komise expertů Rady Evropy

Zadruhé, do jindy málo vídaného společného houfu se semkla opozice v případě změny v soudnictví, která vrací do maďarského justičního systému správní soudy. Ty mají od těch běžných převzít nejrůznější agendy, mezi jiným i například žaloby týkající se daní nebo voleb.

Odchod Středoevropské univerzity z Budapešti je symptomem úpadku maďarské demokracie

Viktor Orbán

Středoevropská univerzita přesune v příštím akademickém roce většinu svých aktivit z Budapešti do Vídně. Americká verze serveru Huffington Post považuje skutečnost, že tato významná vysokoškolská instituce opouští Maďarsko, za další v řadě Pyrrhových vítězství maďarského autoritativního premiéra Viktora Orbána.

Vláda odmítá námitku opozice, že nově ustavené správní soudy, jejichž vedení má jmenovat ministr spravedlnosti, nebudou například v případě stížností týkajících se tak citlivých věcí, jako jsou volby, rozhodovat nestranně, a poukazuje na to, že správní soudy už v Maďarsku existovaly před druhou světovou válkou a fungují i v mnohých evropských zemích.

Proti těmto argumentům však stojí holá skutečnost, že vláda premiéra Viktora Orbána až dosud vždy soustavně rozšiřovala dosah svého vlivu a moci, jak je to nejlépe vidět na stavu maďarských médií, kdy ta veřejnoprávní fungují jako nástroje propagandy Orbánovy strany FIDESZ a kdy se ta na vládě nezávislá podařilo buď eliminovat přes nastrčené prostředníky anebo marginalizovat a omezit tak jejich vliv.

Protesty v Maďarsku

Stav nezávislých institucí a právního státu v Maďarsku znepokojil Evropský parlament do té míry, že se letos v září vyslovil pro zahájení procedury, která může vyústit až v uvalení sankcí.

Adam Černý

Až dosud Viktor Orbán dokázal využívat spojenectví navázané uvnitř evropských lidovců, kde mají silné slovo hlavně ti němečtí. Nyní si je však vláda v Budapešti vědoma, že se dostává pod tlak, a souhlasila, aby situaci v zemi posoudila komise expertů Rady Evropy s tím, že její závěry vezme v potaz při projednávání případných změn v kritizovaných zákonech.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.