Adam Černý: Italský test virem pro celou Evropu

11. březen 2020

Když vláda pošle do karantény celou zemi, přiznává, že nákaza už není omezený, lokální problém, ale celonárodní svízel.

Virus označovaný jako Covid-19 se tak po asijské velmoci Číně stal testem schopností politických lídrů v Evropě a nyní v prvé řadě státu se čtvrtou největší ekonomikou našeho světadílu. Způsob, jak se s touto zkouškou vyrovná, se nemusí týkat pouze země na Apeninském poloostrově. Škála růstu onemocnění podle řady odhadů napovídá, že Francie nebo Německo by mohly mít za Itálií zpoždění řádově deseti dnů.

Zkouška novou virózou, dosud sice v mnoha případech s mírným průběhem, ale v případě lidí s oslabenou imunitou podstatně závažnějším – a hlavně dosud bez dostupného očkovacího séra –, přináší i srovnání odlišných přístupů různých politických systémů.

Čínský přístup

Čtěte také

První příklad nabízí Čína. Její totalitní systém sice charakterizuje stále větší a rozsáhlejší způsob kontroly lidí, ale svou uzavřeností a podřízením vrcholné autoritě, kterou představuje komunistická strana a její vedení, odrazuje podřízené, aby posílali nahoru nepříjemné zprávy. A právě tento návyk zapříčinil prvotní tutlání, až popírání závažnosti nákazy z města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Zároveň si však autoritativní režim, i když se zpožděním, mohl dovolit mobilizovat proti šíření nákazy zdroje podle potřeby, izolovat silou miliony obyvatel, a hlavně podpořit úsilí vlády masivní propagandou vedenou státem kontrolovanými médii.

Italský model

Čtěte také

Itálie představuje odlišný model. I když s Čínou jej spojuje prvotní opožděná, málo razantní reakce. Bylo cítit váhání vlády v čele s premiérem Giuseppem Contem sáhnout k opatřením, která by efektivně omezila pohyb v nejvíce zasažených regionech – mezi ně patří horská střediska ve vrcholu zimní lyžařské sezóny a vůbec severní, tradičně nejvíce prosperující provincie, kde se vytváří pětina hrubého národního produktu země.

V rozhodování, jak čelit nové nákaze, vláda zvažovala, jak vyvážit základní občanské svobody s požadavky ochrany zdraví a bezpečnosti. Je tu ještě jeden faktor. Na rozdíl od komunistické Číny podléhá veřejné kontrole svobodných médií, a dokonce spoléhá na dobrovolnou občanskou disciplínu. Například když lidé, kteří chtějí opustit místo, kde žijí, si sami vyplňují potvrzení s důvodem své nevyhnutelné cesty.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Najít pro zemi, která je jednou z klíčových ekonomik eurozóny, způsob, jak odvrátit bezprostřední hrozbu šíření virózy, představuje pouze akutní reakci a vyrovnat se s důsledky rozsáhlých vynucených omezení bude podstatně složitější. Itálii je v tomto ohledu třeba vnímat v podobném kontextu, jako je ten zdravotní, a to že za týden až deset dní budou vlády dalších evropských zemí řešit podobná dilemata jako nyní kabinet premiéra Conteho. Snad s jedinou výhodou – že během té krátké lhůty mohou promyslet, jak neopakovat jeho chyby, omyly a slepé uličky.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související