Adam Černý: Co dosáhne rozšířený BRICS

27. srpen 2023

Země, které si přály, aby si uskupení známé pod zkratkou BRICS dodalo do názvu ještě další písmena, musí být spokojeny. Jak by asi nová zkratka mohla vypadat, ještě není známo, jisté však je, že k Brazílii, Číně, Indii, Jižní Africe a Rusku od začátku roku 2024 přibude Argentina, Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Mezi šesti nováčky jsou tři významní vývozci zemního plynu a ropy, takže by měla vzrůst i váha uskupení, které už nyní zahrnuje jaderné velmoci jako Čínu, Indii a Rusko, z nichž první dvě představují dvě nejlidnatější země světa.

Čtěte také

Tuto ambici sdílí staří i noví členové BRICS, není však jasné, do jaké míry může být naplněna, protože početnější skupina se může obtížněji dohadovat.

Koneckonců o tom, zda k dosavadní pětici od ledna 2024 přibude další šestice a hlavně, kdo bude přizván ke stolu, se na summitu v Johannesburgu jednalo dobrých jedenáct hodin a záhadou zůstalo, proč z několika desítek zemí, které projevily o členství zájem, se například nedostalo na nejlidnatější zemi Afriky, Nigérii.

Jedinou jistou, byť poněkud vágní spojnicí je zájem zemí takzvaného globálního jihu omezit vliv Spojených států a Západu v širším slova smyslu, a i tady lze vycítit rozdíly.

Vidina nové Říše středu

Když jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa tvrdí, že jeho země se nechce nechat vtáhnout do soupeření globálních velmocí, nepřímo vysvětluje, proč se nepřipojil k postoji západních zemí a jednoznačně neodsoudil ruskou invazi na Ukrajinu.

Čtěte také

Jak však bude hledat společnou notu například s brazilským prezidentem Luízem Inaciem Lulou da Silvou? Ten asi potěšil Moskvu prohlášením, že za konflikt na Ukrajině nese odpovědnost i Západ, zároveň se jí však nemůže líbit, když hájí zásadu územní nedotknutelnosti a suverenity, což vyznívá jako nepřímá kritika putinovské agrese, a na sociálních sítích hlásal, že BRICS nemá být protiváhou skupině nejvyspělejších zemí G7 nebo Spojených států.

V šestici nových členů lze najít zastánce podobných názorů. Například Egypt, Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie se nechtějí distancovat od Západu a Spojených států, ale dát najevo, že mají širší výběr možností.

Adam Černý

Jejich postoji se blíží rovněž Indie, která navzdory západním sankcím vyhlášeným kvůli putinovskému tažení nakupuje od Ruska ropu, ale její prezident Nárendra Módí byl letos v létě srdečně přijat v Bílém domě a obě země nyní dojednávají velkou obchodní dohodu.

Své vlastní plány má se skupinou BRICS v jeho nynější i rozšířené podobě Čína, která oficiálně s ostatními sdílí vizi multipolárního světa. V něm si však Peking za vlády Si Ťin-pchinga stanovil cíl do roku 2049, kdy komunisté oslaví sto let u moci, mít vedoucí roli. Zdaleka ne všechny účastníky letošního summitu v Johannesburgu může vidina nové Říše středu lákat.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.