Adam Černý: Bavorský premiér za pandemie vyrostl

23. duben 2020

Slogan, že každá krize představuje zároveň příležitost, se obvykle váže k ekonomice a ještě více k obchodu.

Bavorský premiér Markus Söder ukazuje, že stejně tak se dá uplatnit i v politice.

Čtěte také

I když ve svých 53 letech patří ve své domovské Křesťansko-sociální unii ke stranickým veteránům, protože se k ní přihlásil, už když mu bylo 16 roků, do výšin té celoněmecké politiky pronikl až letos v přímé návaznosti na propuknutí pandemie onemocnění covid-19.

Protože federální systém ponechává velké pravomoci jednotlivým zemským vládám, zvláště v oblasti zdravotnictví a vnitra, naskytla se Markusi Söderovi příležitost předvést své schopnosti a jak se ukázalo, tuto šanci pohotově chytil za pačesy.

Vsadil na odlišný postup i rozdílný styl ve srovnání se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Coby premiér rozhodl, že se Bavorsko stalo první spolkovou zemí, kde vláda zavřela školy a nařídila povinné nošení roušek na veřejnosti, zatímco v Hesensku či jinde se dávala přednost doporučením a více se spoléhalo na dobrovolnou disciplínu občanů.

Neodolatelné pokušení?

Čtěte také

Markus Söder měl k razantnějším krokům dobré důvody, jako hlavní lze jmenovat například přímé sousedství Bavorska s Itálií, která se rychle stala nejohroženější zemí Evropy.

Ráznost a mediální všudypřítomnost se bavorskému premiérovi vyplatily. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění by jeho CSU nyní ve volbách měla podporu takřka poloviny voličů, takže by v zemském parlamentu znovu dosáhla na absolutní většinu a výkon Markuse Södera v jeho domovině podporuje těžko představitelných 94 % voličů.

Proto se nutně vynořila otázka, jak se vzestupem popularity naloží a hlavně zda se ji nepokusí zúročit na spolkové scéně, na jejíž pravé polovině vzhledem k ohlášenému odchodu Angely Merkelové probíhá soutěž o nástupnictví, kterou rozhodnou volby v příštím roce.

Čtěte také

Markus Söder dosud dotazy na podobné téma odmítal s tím, že jeho místo je teď a tady v domovském Svobodném státě Bavorsko. Pokud se mu ale podaří zvládnout i druhou, už nyní se rýsující fázi krize, tedy už ne jen ochranu zdraví obyvatel, ale ochranu a oživení ekonomiky, pokušení se stane neodolatelné.

Na své straně by měl několik trumfů. Jeho paternalistický styl by v těžkých časech mohl vyvolávat důvěru, ostřejší rétorika vůči imigrantům odlákat voliče pravicově populistické Alternativě pro Německo a vstřícnost vůči ochraně životního prostředí zase otevírat dveře ke koalici s aktuálně druhou nejsilnější stranou, Zelenými.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Nejistotu do všech těchto počtů vnáší jedna okolnost. Až dosud se do kancléřského úřadu nedostal ani jeden ze dvou kandidátů startujících z Mnichova. Kdo jiný by to měl vědět lépe než Markus Söder, jehož politickým vzorem od mládí byl právě jeden z nich, velikán bavorské politiky Franz-Josef Strauss.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio