10 rad Kateřiny Cajthamlové jak se zbavit nadváhy. Pozor na bylinky a doplňky stravy

7. září 2018

Jak se zbavit nadbytečných kil, resp. centimetrů na břichu? Proč byste měli hodně vážit, než začnete jíst nějaký doplněk stravy nebo vitamíny? A co vám mohou způsobit i „obyčejné bylinky“?

„Ještě než zajdete za renomovaným výživovým poradcem, poraďte se sami se sebou,“ tvrdí dietoložka a internistka Kateřina Cajthamlová. Většina z vás totiž dobře ví, proč  najednou přibírá a tloustne.

„Pokud nejde o nějakou psychickou bariéru, tak je odpověď prostá: přestali jste se hýbat. Nějaká razantní změna jídelníčku vám nepomůže. Když snížíte energetický výdej, přestanete se o své svaly starat, tak vám na těle zůstane jen izolační vrstva tuku. Musíte pátrat po příčině a nevytloukat klín klínem,“ dodává.

Nejhůř jsou na tom zoufalí lidé, kteří se své manželství snaží zachránit hubnutím. Pokud ale vaše partnerství stojí pouze na vaší postavě, je už stejně pozdě.
Kateřina Cajthamlová, lékařka

Dobrým poradcem co byste měli jíst by prý měl být i váš praktický lékař, protože dobře ví, co za případné choroby máte. Nebo fyzioterapeut, který lidem pomáhá „vybrat sport přímo na míru“.

„Když máte vysoký krevní tlak, tak je ale pro vás doslova nebezpečné dělat přetěžující typ sportu. Klasickým špatný příkladem je rozvedený padesátník, který začne chodit do fitka, kde zvedá 20kg závaží. To je nesmyls a navíc si může dost ublížit,“ varuje lékařka.

Zapomeňte na hladovku nebo fitka

Kateřina Cajthamlová: Mnozí se touží zbavit kil, i když to vůbec nepotřebují. Hon za číslem na váze je jen mediální bublina

Kateřina Cajthamlová

Podle světové zdravotnické organizace (WHO) se od 80. let počet obézních lidí v Evropě ztrojnásobil. Dá se zhubnout zdravě a proč byste neměli sledovat váhu, ale spíš metr?

Takový netrénovaný člověk by podle lékařky měl zapomenout i na nějaké hladovky nebo půsty. „Tak dieta nevypadá. To si může dovolit mladý, zdravý člověk, což lidé s nadváhou zcela určitě nejsou.“

Pokud jste nikdy nesportovali, najednou to na vás přijde a chcete „něco“ pro sebe dělat, tak se fitness centrům vyhněte obloukem. Podle Cajthamlové se začíná s procházkami, nejlíp nordic walking, pomalým kruhovým tréninkem a zkusit můžete i balanční plošiny.

„Začíná se s balancí lidského podpůrného systému, který máme v těle jako osu. Tím posilujete mezilopatkové svaly a pánevní dno. To, co nejvíc trpí, když celý den sedíme.“

Prvních 5 (z 10) rad Kateřiny Cajthamlové
1. Vždy pozorně čtěte složení výrobku, a to i vitamínů, doplňků stravy, apod.
2. Zajímejte se o účinnou látku a její množství a důležitý je i zdroj, ze kterého pochází
3. Ptejte se v lékárně, jestli se uváděné množství vůbec v organismu vstřebá (třeba u vápníků je důležité jestli užíváte Calcium Gluconicum, nebo uhličitan vápenatý (CaCO3), což je obyčejná školní křída)
4. O každém vitamínu, doplňku stravy, bylinných čajích (vlastně o všem, co začnete pravidelně užívat) se vždy poraďte se svým lékařem. Jen ten ví, jestli vám to pomůže, nebo nemůže uškodit
5. Žádná zázračná pilulka na zhubnutí neexistuje, jedinou cestou je pohyb (ale s mírou a podle svého věku, pohlaví, kondice, hormonální aktivity a hlavně s pomalým nástupem)

Dnešní fitness trenéři jsou vystudovaní profesionálové, kteří prý dokáží sami dobře posoudit, co vůbec zvládnete. „Smůla je, že nejsou levní, takže to plno lidí odradí. Ale bez rady odborníka vám doporučuji pouze chůzi nebo to plavání. Ale ne jak tzv. Paní radová, ale pěkně s hlavou pod vodou a dýcháním do vody. Na to si můžete troufnout sami a moc si neublížíte.“

Pokud jste ale už v mládí sportovali, jste podle lékařky realisté, máte s tréninkem zkušenosti, tak asi nebudete na sebe zlí jak laici, a tak nehrozí nějaké přepínání.

Pozor na vitamíny, doplňky a bylinky

Pozor byste ale měli dávat i na nejrůznější vitamíny, potravinové doplňky a proteiny, které vám mají změnit tuk na svaly. „Pomocí aminokyselin ale svalovou hmotu určitě nezískáte. To opravdu pouze cvičením a správným dýcháním. Když jíte roztoky aminokyselin, tak jen zatížíte ledviny. Na prvním místě je vždy vyvážená strava a pak můžete přidat něco, co vám opravdu chybí. Ale po poradě s lékařem,“ varuje.

Vitamíny jsou rozpustné ve vodě nebo v tucích. Když držíte netučnou dietu, tak asi nebudete jít vitamín rozpustný v tucích, protože je vám k ničemu. A pozor i na stopové prvky, ze kterých se taky můžete předávkovat (zinek). Neškodné nejsou ani bylinkové čaje.

Taky si můžete dost ublížit

Kateřina Cajthamlová: Pořádný život začíná, až když máte splněno. Konečně můžete mít rádi sami sebe

Kateřina Cajthamlová

Kde a jak ale najít sílu pro život po padesátce? Psychoterapeutka život ženy přirovnává pohádce, kde jsou panny, matky a stařeny.

„Meduňka nebo třezalka může úplně změnit účinnost léků na cholesterol nebo antidepresiv. Pryskyřice, kterou znáte z řeckého Uzo, může změnit účinnost léků na vysoký tlak. Když berete vápník, hořčík, vitamín D a jdete na sluníčko, tak se vám vápník vyloučí ledvinou, kde udělá bolestivé kameny. Vždy musíte vědět, co beru, proč to beru, jestli toho beru dost a jestli to může mít vůbec nějaký efekt,“ varuje Cajthamlová.

Náhražky potravin pak vznikly jako pomoc nemocným lidem, ne zdravým. Těch ale není mnoho a tak výrobci doplňků hledají trh, který by jim jejich výroky zaplatil. „Lidé s poruchou příjmu potravy, a zoufalci na dietě, jsou pro ně báječným odbytištěm,“ dodává lékařka.

Dalších 5 (z 10) rad Kateřiny Cajthamlové
6. Svačinka pro dítě do školy by měla obsahovat nápoj, kousek ovoce nebo zeleniny, něco málo sacharidů a bílkovin. Tuky jen tehdy, pokud víte, že má mít nějakou fyzickou aktivitu (konzumace ale až po tělocviku). Vynechejte rychlé cukry, protože jinak bude ve škole usínat
7. Na poradách, kde se často podává káva a nějaká sušenka, zvažte, jestli máte svého šéfa rádi. Když moc ne, tak si dejte hodně tučný dortík a kapku pospávejte
8. Češi málo pijí čistou vodu. Přeháníme to se sladkými limonádami, kávou, jíme zbytečně hodně polévek… Pokud chcete vědět, kolik toho za den vypít, tak před aktivitou a pak po ní zvažte. Váhový rozdíl „dopijte“
9. Přemýšlejte, proč chcete ubrat kila. Nemělo by to být jen, protože máte problémy doma nebo v práci. Neváhejte zajít za odborníky, výživovými poradci, ale i psychology
10. Zvažte druh sportu, chodit, plavat nebo jezdit na kole může každý, ale ne hned zvedat 20kg závaží v prvním fitku. To je cesta jak se dopracovat k infarktu

Poslechněte si celé audio a první část pořadu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související