Zvládání pandemie nejde dohromady s babišovským populistickým stylem, říká politolog Novotný

29. prosinec 2020

Rok 2020 se chýlí ke konci. Jak si s obtížemi, které přinesl, poradily české politické špičky? „Zvládat pandemii a ještě fungovat babišovským populistickým stylem, kdy chce prodávat své úspěchy a dělat antipolitiku, to nejde moc dohromady,“ soudí v Interview Plus politolog Lukáš Novotný.

Kritizuje například to, jak česká vláda během pandemie komunikovala s veřejností. Zatímco například německá kancléřka Angela Merkelová vystupovala odpovědně, premiér Andrej Babiš (ANO) ještě v létě zpochybňoval, že přijde druhá vlna epidemie.

Čtěte také

„Myslím, že to byl významný moment, který byl pro řadu Čechů zlomovým, pokud jde o důvěru vládě. Bude velmi těžké důvěru získat zpět, složitější než v jiných zemích,“ podotýká s tím, že nedůvěra občanů může mít dalekosáhlé dopady.

Projevit se může například na plánovaném očkování širokých vrstev populace, které má být prioritou nejbližších měsíců. Podle Novotného vláda zaspala a nechala se „předběhnout“ nejrůznějšími dezinformačními weby a médii, které očkování vykládají po svém.

„Myslím, že vláda (očkování) zvládne. Ale bude zajímavé sledovat, za jakých to bude obětí, protože společnost není většinově přesvědčena o tom, že je očkování správné,“ varuje.

Krátí se svobody

Novotný zmiňuje také tradiční novoroční oběd předsedy vlády s prezidentem Milošem Zemanem, kterého se původně měly zúčastnit i jejich rodiny, což by ale bylo v rozporu s platným 5. stupněm protiepidemického systému. Po vlně kritiky se tak oba politici setkají sami.

„Veřejnost vidí, že jsou na jedné straně zásadně kráceny její svobody a na straně druhé se zde měl teatrálním způsobem odehrát novoroční oběd,“ zdůrazňuje politolog působící na univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Připomíná také dvojitou výměnu na klíčovém postu ministra zdravotnictví a zejména aféru, kvůli které rezignoval Roman Prymula (za ANO).

Čtěte také

To vše dává do kontrastu s děním v Německu, na něž se odborně zaměřuje: Němci jsou obecně připravenější na očkování, lépe zvládali trasování a především dvě třetiny německé populace souhlasí s tím, jak spolková vláda postupuje v časech pandemie. Opatření jsou totiž předvídatelná a srozumitelná.

Téma koronaviru bude podle Novotného rozhodovat sněmovní volby v říjnu 2021, které by podle listopadového průzkumu vyhrálo hnutí ANO. Jeho podpora sice slábne, do voleb je ale stále dost času:

„Andrej Babiš zatím tu zatáčku vybírá na volnoběh, ještě se nenadechl k pořádnému výkonu. Má za sebou kvalitní tým marketérů, který umí část republiky vhodným způsobem oslovit,“ upozorňuje.

Novotný zároveň připouští, že koaliční potenciál hnutí ANO slábne a oslabují i jeho partneři ČSSD a KSČM: „Uvidíme, jak se bude vyvíjet vztah Babiše a Tomia Okamury, protože to může být další potenciální spojení,“ naznačuje závěrem.

Budou fungovat volební bloky opozičních stran? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související