Zemanův tlak na BIS, reklama Českých drah v Babišových médiích. Poslechněte si souhrn kauz roku 2020

29. prosinec 2020

Prezident Miloš Zeman žádá po BIS jména ruských špionů. České dráhy utrácely desítky milionů za reklamu vydavatelství, které spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Systém psychiatrické péče nedokázal ochránit veřejnost před nebezpečným pacientem. Soudce městského soudu získal hluboko pod cenou jeden z restituovaný pozemek. To jsou jen některá ze zjištění, se kterými letos přišli investigativní novináři Českého rozhlasu.

Investigativní tým Českého rozhlasu letos upozornil, že prezident Miloš Zeman zadal řediteli BIS Michalu Koudelkovi netradiční úkol. Chce po tajné službě sdělit jména ruských špionů i detaily živých operací. Úkoly prezidenta znepokojily část politické scény i oslovené bezpečnostní experty.

Čtěte také

Markéta Chaloupská upozornila také na nejasnosti při podpoře sportu. Zjistila, že 28 milionů korun, které státní nebo polostátní firmy v minulých letech poslaly na olympiádu, inkasovala soukromá firma sportovního bosse Miroslava Černoška.

Chaloupská také zjistila, že státní dopravce ČD utratil od roku 2015 rekordní částku za reklamu, marketing a propagaci u mediální skupiny MAFRA, tedy právě u vydavatelství, které spadá do svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Sumu přitom vydavatelství z velké části obdrželo bez výběrového řízení.

Čtěte také

Investigativní reportér Českého rozhlasu Artur Janoušek se letos věnoval nedokonalému systému psychiatrické péče, který nedokáže ochránit veřejnost před nebezpečnými pacienty. Ukázalo se to na případu muže, který se přímo z psychiatrické nemocnice v Kosmonosech připojoval mobilem na internet a obtěžoval děti. Pak z léčebny dokonce utekl a jedno dítě znásilnil. Ochrannou sexuologickou léčbu měl tento muž přitom nařízenou, protože už předtím znásilnil jiné dítě. 

Celý přehled investigativních kauz roku 2020 si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.