Zvířecí krematorium v Olomouci. Poptávka je velká, odpor veřejnosti také

4. listopad 2014

Zvířecí krematoria najdeme v Česku zatím jen dvě, v Praze a v Brně. Třetí se právě buduje v Olomouci. Milovníci zvířat jásají, veterináři chválí, u některých netradiční podnikatelský plán naráží na odpor.

Proč mají lidé nedůvěru ve zvířecí krematoria a proč je považují za jistý druh kafilerie? Jak se v Česku mění vztah lidí a zvířat a proč někteří tento typ zpopelnění považují za snobismus?

„Tady je Fin z ranče N, kocour s rodokmenem, měli jsme ho 16 let. Vedle kocour Ferda, obyčejný, mourovatý kocourek, měli jsme ho rádi. A Betynku máme kousek dál, to byl jezevčík, fenka, dožila se 16 let a 8 měsíců,“ ukazuje paní Magda upravená místečka plná barevných květin. Pohřbít domácí zvířata na zahradě byla pro ní jasná volba.

Uložit pozůstatky zvířecího kamaráda legálně a důstojně, to může být problém. A to v přísné legislativě. Kam a v čem můžete tělo uložit, striktně nařizuje vyhláška ministerstva zemědělství. Místo nesmí kontaminovat vodní zdroj. Musí být od něj vzdálené alespoň 200 metrů.

Zakopat tělo musíte alespoň 100 metrů od nejbližší zástavby a od pozemku souseda nejméně 50 metrů. Majiteli často zbývá kafilerie nebo pokoutní pohřeb zvířete na jeho oblíbeném, i když podle práva nevhodném místě. Spoléhá se přitom na známé „není žalobce, není soudce“.

Hrobečky mají květiny a svíčky

Do této situace se dostal Jiří Kamený z Olomouce. Během těžké nemoci ho provázela fenka bernského salašníka. Přirostla mu k srdci, a když se s ní chtěl důstojně rozloučit, zvolil zvířecí krematorium. Musel až do Brna. Tato zkušenost ho nakopla. Zvířecí krematorium v Olomouci začal bývalý bezpečnostní technik budovat sám.

Čtěte také

„Zjistili jsme, že zájem je velký, ohlas mezi chovateli kladný. Tak jsme si řekli, proč ho nevybudovat tady a nezpřístupnit službu širší veřejnosti? Protože jezdím na ryby, zjistil jsem, že lidi to zakopávají podél řeky Moravy, je to 3 metry od vodního toku. Jsou tam navršené hrobečky, na stromech přibité křížky. Není to dobré, tam je spodní voda půl metru do hloubky a rozkládací tělo zvířete je schopno znečistit vodní tok.“

Ukazuje spalovací místnost i přijímací kancelář a popisuje, co klienta při příchodu čeká. V kanceláři sepíše veškeré dokumenty. S klientem se pak domluví, jestli bude chtít být přítomen po dobu žehu, jestli se bude chtít v rozlučkové místnosti se zvířátkem rozloučit. Pokud ne, proběhne žeh a za dvě hodiny si může odvézt popel v nádobě, kterou si vybere nebo doveze.

Počáteční náklady spočítal Jiří Kamený na milion a půl. Nejhorší bylo najít vhodný pozemek. Nakonec se naskytl v průmyslové zóně v okrajové části Olomouce. Bývalé dílny se přeměnily v přijímací kancelář a obřadní místnost s kremací. Věří, že to je dobrá služba i dobrý podnikatelský počin.

Denissa Serafini / Tomáš Rachunek, Schránka na zvířecí ostatky (2. místo v soutěži Mladý obal 2013 v kategorii SŠ)

„Budeme nabízet základní službu, tedy žeh. K tomu budou doplňkové služby, co se týká urny nebo vytvoření diamantu z popela. Žeh není levná záležitost, je to velká spotřeba energií, teplotní příprava zařízení je zdlouhavá. I doběh zařízení, to je všechno náročné.“

Zvířecí krematorium nechávalo obyvatele Olomouce v klidu. Během posledních týdnů ale vznikla petice. Obavy má jeden z petentů Jiří Martinák kvůli blízkosti rodinných domků. Má strach i z toho, že se může jednat o skrytou kafilerii.

„Technologie má umožňovat spalování zvířat do 70 kilogramů. To už jsou velká zvířata. Neexistuje žádná kontrola, která by dohlížela na to, že tam budou spalovány pouze kočičky a pejsci. Neexistuje žádný předpis, který by to dokonce zakazoval. Takové provozy by neměly být v blízkosti obytných domů. Bojujeme za to, aby toto podnikatelské nadšení bylo přemístěno jinam.“

Čtěte také

Majitelé blízkých domů se obávají dopadů na jejich bydlení. Tedy možného znečištění i zápachu. Ale i potenciálního snížení cen jejich nemovitostí. „Informace, že v blízkém sousedství je krematorium, na ceně nemovitosti nepřidá, spíše naopak.“

Pod peticí je zhruba 600 podpisů. Podle Jiřího Martináka budou místní čekat, jak si s jejich stížností stavební úřad poradí. „Zvažujeme i to, stát se účastníky stavebního řízení, abychom mohli v souladu se správním řádem zdokumentovat do spisu naše připomínky. Stavební orgán je tím jediným, který o tom bude rozhodovat.“

Pes, domácí mazlíček

Olomoucký stavební úřad vyhodnocuje předložené podklady. Úředníci zatím neurčili okruh účastníků stavebního řízení ani datum jeho zahájení. Ze zákona mají na to 60 dní. Jiří Kamený se obrnil trpělivostí, také petenti čekají, jak stavební úřad rozhodne.

Zato paní Magda má jasno. Místo Betynky si pořídila nového psa Bena. Pokud v Olomouci třetí krematorium v Česku vznikne, jeho služeb určitě využije.

Olomoucký veterinář František Špruček se domnívá, že záležitost kolem krematoria budí velké emoce kvůli neinformovanosti veřejnosti. Pokud by poptávka po krematoriu nebyla, nikdo by se celou záležitostí nezabýval. Myšlenka zvířecích krematorií je na Západě stará 40 let. „I u nás je to již odzkoušené. Realizace je namístě a je správná.“

autoři: bam , sch
Spustit audio