Zuzana Válková: Chraňme babičky a dědečky! Otravováním těch, kdo se o ně starají

12. prosinec 2021

Velcí duchové drží pospolu, a když je člověk nechá v klidu pracovat, často na leccos přijdou. Třeba na to, kde hledat nové dno. Za pár dní to bude měsíc, co iniciativa Zlatý špendlík nechala zaplavit krajské hygienické stanice desítkou tisíc e-mailů. Ty se dožadovaly odpovědí na různě ustřelené otázky v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím, takzvanou „stošestkou“.

Podstatou akce nebyla jen šikana části státního aparátu, ale hlavně snaha paralyzovat lidi, kteří mají v popisu práce zpomalovat pandemii. Velkým duchem v pozadí byl zpěvák Daniel Landa, autor veřejných intervencí na hranici absurdního umění a nechtěné sebeparodie.

Čtěte také

Svérázný myslitel Landa ovšem našel spřízněnou duši, tentokrát zběhlou v řeči právnického kmene. Právník a předseda spolku ProLibertate Tomáš Nielsen se podle zjištění iRozhlasu z poloviny tohoto týdne rozhodl využít zmiňovaný zákon o svobodném přístupu k informacím k obeslání stovek domovů pro seniory.

Zařízení, která čerpají prostředky od státu, mají povinnost právníkovi odpovědět. Abychom si o „stošestce“ řekli ještě něco bližšího: je to nástroj, jehož prostřednictvím kupříkladu investigativní žurnalisté získávají informace od úřadů, které jsou v podezření z problematického fungování, například tvůrčí práce se státními zakázkami. Jinými slovy, „stošestka“ je hůl na ty, u kterých máme jako občané demokratického státu důvodné podezření, že nám něco tají. Prezidentská kancelář by mohla vyprávět.

Každý pomáhá, jak umí

Tentokrát se adresáty „stošestek“ stala zařízení, o jejichž fungování během x-té vlny pandemie si můžeme udělat představu například z dobrovolnické databáze Českého červeného kříže. Do ní se dá snadno zaregistrovat z adresy zvladnemeto.cervenykriz.eu.

Čtěte také

Zatímco počty nemocných seniorů díky očkování už nebývají jejich hlavním problémem, tentokrát se zařízení potýkají s nemocným personálem, tedy lidmi, kteří se o seniory starají. Přibližme si proto povahu této delikátní právnické akce. Představme si iniciativu, která si ve spolupráci se skupinou světonázorově a v zásadě popíračsky vyhraněných vědců vytkne za cíl propočítat, jak nám očkování zabíjí babičky a dědečky.

Domovům pro seniory sice neklade otázky, na jejichž základě by se to vypočítat dalo, ale co my víme, co ještě vědci vědí. Pro tuto akci si vyberou období, kdy jsou v domovech nemocné kuchařky, pečovatelky i sestry, a místo toho, aby zdvořile o data požádali, rovnou je z nich zkusí vyrazit. Protože si uvědomují, že by to mohlo vypadat, s prominutím, blbě, tvrdí proto, že na odpovědích netrvají – ale to až v případě, když se jich někdo zeptá, jestli to mysleli vážně.

Zuzana Válková

Žijeme v báječné době, každý pomáhá, jak umí. Někdo si zajde na jednodenní kurz základů moderního ošetřovatelství od Českého červeného kříže, aby mohl klidně druhý den nastoupit do nejbližší nemocnice a zkusil aspoň trochu zmírnit katastrofu, která přijde během Vánoc. Nu a jiný sedne k e-mailu a sfrkne si stošestku. Babičky a dědečkové děkují.

Autorka je publicistka

autor: Zuzana Válková
Spustit audio