Zuzana Švabinská: Světla paměti

9. prosinec 2017

V Radioknize si tentokrát budeme číst z knihy Zuzany Švabinské Světla paměti. Vzpomínky dcery malíře Rudolfa Vejrycha, kterou později adoptoval Max Švabinský, jsou nejen svědectvím o době, kterou autorka prožila ale také poutavým vyprávěním o neobyčejných lidských osudech.

Spolu s autorkou se vrátíme do dětství mezi dvěma ateliéry. Zavede nás do kulturního světa své doby a nahlédneme i do několika dramatických lidských osudů. Ve svém životě se totiž setkala s mnoha uměleckými osobnostmi.

V pozdějších dílech se s ní dostaneme také do Bratislavy, kde žila v době svého manželství s estetikem a filozofem Mirko Novákem. Zuzana Švabinská vzpomíná také na své první zaměstnání a konec třicátých let 20. století, stejně jako na těžké válečné doby v domácnosti Maxe Švabinského.

Desetidílnou četbu na pokračování připravila v roce 2006 Hana Soukupová v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu. V režii Jakuba Doubravy účinkuje Taťjana Medvecká.

Ta získala za interpretaci této četby prvenství v 11. ročníku ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.