Sýrie, Afghánistán a Jemen lákají youtubery. Jezdí do války sbírat sledující na sítích

3. srpen 2024, aktualizováno

Válečné oblasti stále více lákají influencery a především youtubery. V posledních měsících se jich několik vydalo do Jemenu ale také do Afghánistánu a Sýrie. Ve videích často říkají, že chtějí svým divákům ukázat to, co se ve zprávách nedozví. Často ale jen převypráví to, co jim řeknou místní průvodci, a v jejich videích chybí kontext.

Youtuber Tom z videokanálu Yes Theori vyráží do zničeného syrského města Homs, které leží asi 160 kilometrů od Damašku. Jako každý, kdo by tak zničené místo navštívil, byl youtuber oprávněně v šoku. Ani přes to nezapomněl v jednom z monologů říct desetkrát slovo „já“.

Čtěte také

Co ale zapomněl zmínit, je to, proč je syrské město Homs – dříve třetí největší město v zemi – v takovém stavu. Syrská armáda loajální Bašáru Asadovi ho totiž bombardovala a obléhala.

Násilnosti tam začaly hned zkraje protivládních protestů a městu se často přezdívalo také hlavní město syrské revoluce. V květnu roku 2011 tam proti demonstrantům vláda poslala tanky a město pak Asadovi vojáci obléhali až do roku 2015.  Za tu dobu na místě zemřelo podle BBC nejméně 700 lidí.

Průvodci a vláda

„Nemáme přímé důkazy o napojení průvodců v Sýrii na vládu. Nicméně pokud chcete provozovat takový byznys, musíte mít nějaké vztahy s vládou,“ upozorňuje Mohammad Al-Abdallah z washingtonské nevládní organizace Syria Justice and Accountability Centre, která monitoruje dodržování lidských práv v Sýrii.

„Tito průvodci navíc pomáhají šířit vládní narativ nebo režimní verzi příběhu jako: Všichni proti nám jsou teroristé, válka už skončila je tu bezpečno, pošlete sem své kamarády,“ doplňuje.

Čtěte také

Jako výzkumník neví jistě, jak průvodci v těchto státech fungují. „Jsem si jistý, že museli podplatit spoustu úředníků, aby pro turisty získali víza. Protože to není tak jednoduché,“ připomíná Al-Abdallah a dodává:

„Nemyslím si, že jsou nevinní. Upřímně řečeno, nemyslím si, že jim jde jen o byznys.“

Například youtuber Paul Barbato se tak mohl vydat do afghánského města Bámján. To je slavné tím, že tam dřive stály sochy Buddhů ze 6. století. Právě do těchto míst se youtuber podíval.

Už ale nedodal, že sochy v roce 2001 zničili členové hnutí Tálibán, které se v roce 2021 opět ujalo vlády nad Afghánistánem.

Kam všude se youtubeři vydávají a jak si ve válečných oblastech vedou čeští influenceři a cestovatelé? Co jim v takových oblastech hrozí? Poslechněte si celý pořad Za obzorem. Připravil Jiří Klečka, vysíláme v repríze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.