Zubařů máme „papírově“ dokonce víc než za socialismu, říká šéf stomatologů Šmucler

12. září 2021

Sehnat zubaře není v Česku jen tak. Je jich sice zhruba o polovinu víc než před třiceti lety, ale z různých důvodů nejsou tam, kde by k nim měli lidé blízko. V mnoha menších městech a obcích, kde dřív nebyl problém narazit na ordinaci zubního lékaře, vás dnes ale odmítnou už jen zaregistrovat. Takže když chcete o chrup pečovat a absolvovat preventivní prohlídky, nemáte šanci. Zubařů je přitom na první pohled dost, říká prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

„V České stomatologické komoře bylo v roce 1991, kdy začínala působit, asi 6,5 tisíce zubních lékařů. To je zajímavé číslo, odpovídá zhruba tomu, kolik jich bylo na sklonku socialismu. Dneska máme zhruba 11 tisíc členů, ale řada z nich jsou důchodci,“ říká Šmucler.

Čtěte také

„Když bych měl říct, kolik z nich skutečně pracuje, je to asi 9 tisíc. Proč používám to slovo ‚asi‘? České vysoké školy přijímají z mnoha důvodů na stomatologii skoro výhradně ženy. Je to dáno tím, že se na vysoké školy přijímá na základě testů, ve kterých ženy v 18 letech na hlavu porážejí muže. My tak máme v drtivé převaze ženy. Není bez zajímavosti, že každý desátý zubař v Česku je v téhle chvíli na mateřské dovolené,“ dodává.

Není to ale zdaleka jediný důvod, proč je hlavně na venkově a v menších městech zubařů nedostatek. Například ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině lidem Všeobecná zdravotní pojišťovna doporučuje, ať se registrují v asi 90kilometrů vzdáleném Brně.

A dokonce i ordinace, která nemá smlouvu s pojišťovnou a ve které musí pacienti za zákroky platit plnou výši, mají často „plný stav“ a když se chcete objednat, nabídnou vám termín někdy za půl roku.

Poslechněte si reportáž pořadu Zaostřeno, které vás zavede do nové ordinace mladého zubaře na Vysočině. O obecných problémech české stomatologie hovoří kromě prezidenta Romana Šmuclera také náměstek VZP David Šmehlík.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související