Zrušení daně z nabytí nemovitosti? Jako přechodné opatření to velký význam mít nebude, soudí prezident Asociace realitních kanceláří Novotný

31. březen 2020

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se vládě chystá předložit návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, která v současnosti činí 4 %. Zároveň navrhuje zrušit související daňové odpočty. Ministryně tak chce rozhýbat realitní trh, který utlumila současná krizová situace.

„Problematičnost této daně se diskutuje řadu let. Ale nepochopil jsem, jestli by mělo jít o přechodné opatření, nebo jde o trvalý krok,“ říká na Plusu prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Čtěte také

Podle něj by jako přechodné toto opatření velký význam pro trh s nemovitostmi nemělo. „Ten se v současné době zastavil, k obchodům nedochází. Pokud je ale myšleno jako trvalé řešení, tak to přínos pro trh s nemovitostmi má.

„Také si netroufnu odhadnout, jak dalece budou hypotéky pro klienta výhodné, takže si budeme muset počkat, co z vlády nakonec vypadne.“

Největší výhody prý přinese toto opatření těm, kteří mají peněz dost a hypotéku nepotřebují, odhaduje Novotný.

V současné době mají lidé jiné starosti než řešit nákup nemovitosti, takže nakupovat budou ti, kteří jsou připraveni a očekávají i mírné snížení cen, ale těm nejslabším to asi mnoho nepomůže, pokud jde o krátkodobé opatření.

Jaroslav Novotný

Nemovitosti ale mohou zlevnit, uznává prezident. „Pokud by krize měla trvat v řádu měsíců, tak jsem přesvědčen, že během čtvrt roku až pěti měsíců k nějakému cenovému pohybu nepochybně dojde.“

„Také vliv na trh s pronájmy nemovitostí můžeme předpokládat, protože než se nastartuje celý běh podnikatelských aktivit v oblasti cestovního ruchu, tak to bude trvat měsíce, což ovlivní i služby jako Airbnb,“ očekává prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Spustit audio

Související