Zpravodajec Beroun: Rusko vede informační války od nepaměti. Vždy v nich bylo progresivní a spoléhalo na to

18. duben 2023

Na pomoc bránící se Ukrajině posílá Česká republika munici, zbraně i humanitární pomoc. „Jsme součástí západní koalice, která Ukrajinu jednoznačně podporuje. Jestli něco Rusové neočekávali, tak je to zejména jednota Západu,“ konstatuje ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Podle něj je třeba respektovat, že Ukrajina chce získat zpět svá území a je na ní rozhodnout, kdy bude správný okamžik pro zahájení mírových jednání. Zároveň ale podotýká, že Ukrajincům se postupně omezuje prostor pro jarní ofenzivu a jsou závislí na dodávkách západní techniky a na pomoci s výcvikem její obsluhy.

Čtěte také

Beroun zároveň upozorňuje, že válka se odehrává také v informačním prostoru a kyberprostoru, kde se Rusové snaží podlomit odhodlání Ukrajinců se bránit a také rozmělňovat jednotu Západu.

„Rusko vede informační války od nepaměti, byli v nich vždy velmi progresivní a spoléhali na to,“ připomíná s tím, že během studené války využívali mírová a protijaderná hnutí v západní Evropě.

Terčem ruské propagandy je i Česká republika, na niž Rusové dlouho nahlíželi jako na svůj v lepším případě bývalý satelit a nyní jsou konfrontováni s realitou, kdy je Česko pevnou součástí západní koalice. „Jejich problém je, že prostě nepochopili změnu myšlení a situace v posledních 30 letech a pořád se na nás koukají očima jako za bývalého Sovětského svazu.“

Boj s cizí mocí

Válka na Ukrajině podle Berouna zásadně změnila bezpečnostní prostředí okolo nás a konflikt má jasné dopady na bezpečnost Česka. A pokud by například Rusko mezi ukrajinské uprchlíky infiltrovalo své agenty, byl by to úkol pro Vojenské zpravodajství.

Na základě informací vojenských zpravodajců před rokem národní správce internetových domén sdružení CZ.NIC vypnul několik dezinformačních webů. „Situace byla naprosto vyhrocená a nikdo nevěděl, co se dá od Ruska očekávat v dalším kroku po napadení Ukrajiny,“ připomíná.

Čtěte také

Poukazuje na to, že se na internetu objevovaly výzvy k tomu, aby se Ukrajina obětovala ve prospěch zachování míru. „My jsme byli obětí podobného přístupu západních mocností, takže pro nás to byl moment, kdy jsme museli něco udělat. (...) Nešlo o to, aby se někdo umlčel, ale aby si Česká republika zachovala svébytnost a svrchovanost rozhodování, aby se nedostala pod vliv nátlakových akcí dezinformátorů,“ vysvětluje.

V boji s dezinformacemi je podle Berouna třeba balancovat mezi schopností státu se bránit a právem na vyjádření názoru a na informace: „Vždy by v tom měla být nějaká role cizí moci. To, že někdo s něčím nesouhlasí, ještě není otázka dezinformací, i když se šíří způsobem, který nás nadzvedává ze židle.“

Vojenské zpravodajství prý dezinformační scénu sleduje pouze s ohledem na to, zda se jejím prostřednictvím některá cizí moc nesnaží snižovat obranyschopnost státu a ochotu se bránit. „Náznaky toho na internetu a sociálních sítích existují, ale nevidím je jako sílu, která by mohla změnit názory v České republice,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jana Magdoňová , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.