Znečišťují ovzduší víc velké podniky, nebo lidé, kteří v kotli spálí cokoli?

22. červenec 2015
Radiofórum

Vláda Bohuslava Sobotky na výjezdním zasedání projedná aktivity směřující ke zlepšení stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Všechny kraje mohou od poloviny července žádat o dotace pro domácnosti na výměnu starých kotlů za nové - ekologické. Cílí nová vlna "kotlíkových dotací" opravdu na ty nejhorší znečišťovatele ovzduší z řad občanů?

Dotace mají přispět ke zlepšení stavu ovzduší. Budou se týkat kotlů na pevná paliva včetně uhlí a biomasy, na plyn, tepelná čerpadla a nově další mikroenergetická opatření. Jaký bude postup? Dosáhnou ti nejhorší znečišťovatelé na nabízené peníze?

Způsob přidělování dotací rozhodnou jednotlivé kraje, otázkou je, zda tento konkrétní způsob není zvýhodněním pro tento konkrétní způsob vytápění. Ovlivňují kvalitu ovzduší více lokální topeniště, nebo průmyslová výroba?

Podmínkou získání dotace je rodinný dům - často se neekologicky topí i v rekreačních objektech - co s tím?

Plánujete využít dotaci na výměnu kotle? Co je ekologické vytápění a jaké alternativní zdroje tepla existují?


Hostem Martiny Maškové byl v 19.10 hodin Daniel Vondrouš z Asociace ekologických organizací Zelený kruh.

autoři: mam , Daniel Vondrouš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.