Znečištění moří spolu s klimatickými změnami zpomaluje růst ryb. Je to špatná zpráva pro nás všechny

Globální klimatické změny spolu s plastovým odpadem mají znepokojivý vliv na růst ryb. Takové závěry přinesli vědci ze Sydneyské univerzity. Podle jejich výzkumu ryby rostou pomaleji v teplejší vodě a za přítomnosti chemikálie běžně obsažené v plastu, všímá si britský deník Guardian.

Ryby vystavené průmyslové chemikálii bisfenol A – běžně známé jako BPA – potřebují více energie k růstu ve vodách s vysokou teplotou. Tato kombinace jinak řečeno zvyšuje energetické náklady růstu: tedy to, kolik toho ryba musí sníst, aby se vyvíjela. Autoři studie proto zdůrazňují, že kromě boje proti klimatickým změnám je nutné řešit i problém plastových odpadů.

Čtěte také

Bisfenol A je spojován s reprodukčními a vývojovými poruchami také u lidí. Každý rok se přitom celosvětově vyrobí miliony tun této směsi.

BPA se uvolňuje do mořského prostředí z odpadních vod z výroby a také z rozpadu plastů. Podle vědců, kteří vytvářeli modely vývoje znečištění spolu s oteplením, hrozí největší riziko masivního snížení počtu ryb v oblasti jihovýchodní Asie, ale také v Severní a Jižní Americe.

Menší populace ryb ale v konečném důsledku znamená ohrožení pro všechny. Kombinace oteplování a plastového odpadu ve světovém oceánu totiž výrazně sníží možnosti rybolovu, a ryby tak brzy možná budou pro mnohé lidi na světě nedosažitelnou potravou, uzavírá s odkazem na vědecký výzkum britský deník Guardian.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, připravila ho Magdaléna Fajtová.

Evropa je stále závislá na ruském plynu. Co by se stalo, kdyby Kreml utáhl kohoutky? Krize kolem Ukrajiny vede také k obratu jednoho trendu: v Evropě přibývají američtí vojáci. Prezident Kazachstánu Tokajev se po lednových protestech potýká s nedůvěrou lidí. A naplnil Joe Biden slib o tom, že ukončí dobré vztahy s diktátory?

Spustit audio