Zmizelo pět planet sluneční soustavy?

24. září 2010

Otázka, zda jsme ve sluneční soustavě a v celém vesmíru sami, nebo máme nějaké spolubydlící, je stále aktuálnější. Kromě toho, že astronomové našli dvojče Slunce, objevují se i další překvapení. V pásu mezi Marsem a Jupiterem mohlo kdysi obíhat pět planet, podobných Zemi.

Mezi Marsem a Jupiterem, obíhajícími 1,5, resp. 5,2 astronomické jednotky od Slunce, nejsou žádné planety, i když je tam na ně místo. Jedna astronomická jednotka se přitom rovná vzdálenosti Země - Slunce. A je tu další astronomická záhada, proč v této oblasti žádné planety nejsou, když jsou všude jinde?

Planety (plynoví obři) v naší sluneční soustavě obíhaly původně po kruhové oběžné dráze. Ta se změnila na protáhlou eliptickou přibližně před čtyřmi miliardami let, to znamená 700 milionů let po vzniku sluneční soustavy. Planety o velikosti srovnatelné s Marsem se mohly formovat dvě astronomické jednotky od Slunce a zůstat stabilní pouze do té doby, než se začaly měnit oběžné dráhy těchto plynových obrů.

Z počítačových simulací vyplývá, že migrace Jupiteru a Saturnu značně narušily oběžné dráhy ostatních planet. Mohlo dojít k tomu, že pět planet, které vznikly mezi Jupiterem a Saturnem, bylo v důsledku gravitačních změn buď pohlceno Sluncem nebo vyvrženo ven do prostoru. Pokud byly planety pohlceny Sluncem, byly pravděpodobně tak malé, že nezanechaly žádné měřitelné stopy ve složení Slunce. Pokud byly vyvrženy ven do prostoru, je možné, že by se po nich mohly najít nějaké stopy v pásu asteroidů.

Astronomové věří, že důkaz se nachází ve skupině asteroidů, která se nazývá Hungaria a její vzdálenost od Slunce je 1,9 astronomické jednotky. Tato vesmírná tělíska obíhají v rovině skloněné o 25 stupňů k hlavní rovině slunečního systému. Zrážející je, že se nacházejí v úzké oblasti, která je jen málo stabilní. Možná sem asteroidy mohly být zavlečeny právě těmi ztracenými planetami. Není totiž jasné, jak jinak se tam mohly dostat.

Pokud se podaří dokázat, že těch pět zmizelých planet mezi Marsem a Jupiterem skutečně existovalo, bude možno zformulovat velmi podstatný závěr. Planetární systém není vytvořen jednou provždy, ale je to dynamické prostředí.

autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.