Zkoumání moči může odhalit autismus

4. červen 2010

Autistické děti mají v moči jiné chemické látky než zdravé děti. Objev britských a australských vědců by u dětí mohl rychle potvrdit či vyloučit diagnózu autismu.

Různé formy autismu postihují asi jedno dítě ze sta. Autističtí lidé mají různé příznaky, ale obecně se nemoc projevuje narušenými schopnostmi komunikace a sociálních interakcí a vyhýbáním se očnímu kontaktu. Už méně se ví, že autističtí lidé trpí poruchami trávicího traktu a jejich střeva osidlují jiné bakterie než u zdravých lidí. Příčiny nejsou známé, ale vědci z Imperial College London a University of South Australia se domnívají, že metabolické odlišnosti by se daly využít pro diagnózu autismu.

Vědci analyzovali vedlejší produkty metabolismu v moči dětí ve věku 3 až 9 let. Zjistili, že zdravé děti s autistickými sourozenci mají v moči zcela jiný „chemický podpis“ než ty, které žádné autistické sourozence nemají. Autistické děti se pak lišily od obou předchozích skupin. Objev by se podle vědců mohl stát podkladem testu pro diagnózu autismu. V současnosti se na problém obvykle přijde až po 18 měsíci života dítěte, ale je pravděpodobné, že první autistické změny vznikají mnohem dříve. Díky jejich odhalení by autistické děti mohly dostat potřebnou terapii v časnějších fázích vývoje.

Zdroj: Imperial College London, Journal of Proteome Research

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.