Žil jsem čistý život ve zdravém prostředí, i když si ho idealizuju, říká o receptu na dlouhověkost sportovní legenda František Příhoda

12. červenec 2021

František Příhoda se v roce 1921 narodil v Praze, většinu svého teď už stoletého života ale prožil v Austrálii. V roce 1956 dokonce reprezentoval Austrálii na olympijských hrách. „Vzhledem ke svým československým lyžařským zkušenostem jsem byl tady jedním z nejlepších závodníků,“ vzpomíná v pořadu Hovory.

Po roce 1948 z Československa emigroval, protože utíkal před nastupujícím totalitním režimem. Jaký má recept na dlouhý život?

„Je to život ve zdravém prostředí,“ odpovídá. „Sice jsem vyrostl v Praze, to mi bylo 28 let, když jsem utíkal. Ale už od 13 let jsem běhal, dělal atletiku. Od 15 jsem se věnoval lyžování, protože to byla větší zábava než ta atletika,“ vzpomíná.

Sestra Františka Příhody i zbytek příbuzných totiž už lyžovali, tak se k nim připojil. „Tím pádem jsme v zimě lyžovali a v létě jezdili na kole.“

Rodina také chodila na pochody třeba o 20 kilometrech, na kterých se taky běhalo. Příhoda ale nechce své mládí nijak idealizovat, protože byl prý normálním klukem.

„Dělal jsem jako většina kluků a mladých mužů všechno možné – chodili jsme ven, ale i na flámy. V Austrálii jsem pak hodně pracoval. Takže jsem žil asi čistý život, jak tomu říkám, ale ideální asi nebyl, jen já si to tak ale představuju,“ přiznává František Příhoda.

Jak se stal australským šampionem? Proč opustil totalitní Československo? Celý životní příběh Františka Příhody si poslechněte v audiozáznamu, natáčel s ním Lukáš Landa.

autoři: Lukáš Landa , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.