Zeman klausovatí. Na Hradě se s prezidenty odehraje jakási kafkovská proměna, říká filozof Němec

27. prosinec 2019

Miloš Zeman označil v letošním vánočním poselství Česko za úspěšnou zemi, kterou ale sužuje pomalost soudního systému a stavebního řízení. Prezident pochválil vládu Andreje Babiše a také se nazval klimatickým kacířem, když zpochybnil vliv člověka na globální oteplování.

„Celkově bych projevu vytýkal jen jednu věc, tedy věci kolem globální změny klimatu,“ hodnotí v pořadu Pro a proti projev hlavy státu molekulární imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Vědec se Zemanem sdílí názor na demonstrující ze spolku Milion chvilek pro demokracii. „Nikdy jsem to nepodporoval, ale je nezadatelné právo, aby lidé vyjadřovali svoje mínění i takovými demonstracemi.“

Minulá i tato vláda funguje dobře a pokud by premiér vyhověl požadavkům demonstrantů a odstoupil, padla by. A já si nepřeji, abychom se znova octli v období politického chaosu, ve kterém by hlavní roli hrál prezident, který by jmenoval svou vládu bez důvěry... Ztratili bychom nejméně rok zbytečnými tahanicemi. Jsem skutečně přesvědčen, že o tom, jaká bude vláda, rozhodují volby.
Václav Hořejší

To, že se prezident vyjadřoval nepoučeně o vztahu zelených technologií a pálení uhlí, přináší závan hluboké minulosti. „Musím ale souhlasit, že 100% si souvislostí oteplování a lidské činnosti nemůže být jist nikdo. Fakt ale je, že většina klimatologů je přesvědčena, že lidský příspěvek je minimálně 80 %.“

„V našem životě vždy spoléháme na mínění odborníků. Toto prezidentovo vyjádření naprostého amatéra, který o problému nic neví, mi připomíná ty, kteří zpochybňují třeba evoluci... Mrzí mě, že pan prezident, jinak člověk racionální, si nedá v tomto případě pozor... Asi to souvisí s jeho tendencí k populismu,“ odhaduje Václav Hořejší.

Zeman říká jen to, co se mu právě hodí do krámu

„Oproti minulým letům se prezident snažil a neútočil na své tradiční nepřátele... Projev byl ale jinak víceméně bezobsažný, až zbytečný a vyhnul se klíčovým problémům, které trápí nás i svět kolem nás,“ soudí filozof Václav Němec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Filozofického ústavu Akademie věd ČR.

Podle něj Zeman v sobě nezapřel situačního populistu. „Tedy toho, který při různých příležitostech říká něco jiného, aniž by se trápil, že to je v rozporu s tím, co říkal jindy. Mimo jiné nezmínil, že požadavky demonstrantů z Milionu chvilek pro demokracii mají své oprávněné důvody jako trestní stíhání premiéra a jeho střet zájmů, který řeší Evropská unie.“

Připomněl bych, že sám prezident Zeman po svém zvolení do 1. funkčního období apeloval, aby Nečasova vláda skončila a argumentoval nízkou oblíbeností u veřejnosti... To je ukázka toho, že pan prezident říká vždy jen to, co se mu hodí do krámu... Miloš Zeman ještě v 90. letech kladl velmi silné environmentální akcenty, dnes se řadí po boku klimaskeptiků... Zdá se mi že Miloš Zeman klausovatí. Jako by se na Pražském hradě s těmi dvěma prezidenty stala jakási kafkovská proměna.
Václav Němec

Filozof dodal, že prezident má velmi archaické představy o fungování průmyslu. „To nás vrací do hluboké minulosti. A jestli Miloš Zeman říkal, že by se z Evropy mohl stát zelený skanzen, tak se spíš obávám, že by se z České republiky mohl stát skanzen, pokud bychom následovali a brali vážně prezidentovy názory.“

„Celá problematika zdrojů alternativní energie byla v prezidentově projevu vyřízena poukazem na solární barony. To je velmi specifický případ, který souvisí spíše s politickými poměry u nás v minulosti. Takto zdiskreditovat alternativní zdroje energií je velmi nezodpovědné a opět v tom vidím populistický a laciný úskok,“ shrnuje Václav Němec.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.