Zelený čaj zabraňuje srdečním chorobám a mrtvici

Zelený čaj může člověku prodloužit život. Alespoň to tvrdí studie Čínské akademie lékařských věd, zveřejněná v odborném časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

Čtěte také

Cituje ji server americké stanice Fox News, který zdůrazňuje, že výsledky se týkají jen zeleného čaje, nikoli černého.

Čínští vědci zjistili, že lidé, kteří pijí zelený čaj nejméně třikrát týdně, žijí déle a zdravěji než ti, kdo jej nepijí pravidelně. Zkoumali sedm let více než 100 tisíc osob, které nikdy neprodělaly infarkt, mrtvici ani rakovinu.

Byly rozděleny do dvou skupin. V jedné byli pravidelní pijáci čaje, kteří si nápoj dopřávají třikrát i vícekrát týdně, a v druhé lidé, kteří ho pijí příležitostně, méně než třikrát týdně anebo vůbec nikdy.

Výzkum ukázal, že pravidelná konzumace čaje je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Konzumenti čaje vykazovali o 20 % nižší riziko srdečních chorob a mrtvice a o 22 % menší riziko úmrtí z těchto příčin než druhá skupina.

Potom vědci ještě vybrali podskupinu asi 14 tisíc účastníků studie a po pěti letech je znovu zhodnotili. Zjistili, že ti, kteří dál pili čaj nejméně třikrát týdně, vykazovali o 39 % nižší riziko výskytu srdečních chorob a mrtvice a o 56 % nižší riziko úmrtí z těchto příčin.

Zdravější než černý

Hlavní autorka studie doktorka Sin-jen Wangová z Čínské akademie lékařských věd v Pekingu upozornila, že největší prospěch z pití zeleného čaje měli muži. Tvořili 48 % pravidelných pijáků při výzkumu, zatímco žen bylo jen 20 %. U žen se ale srdeční choroby a mrtvice vyskytují obecně mnohem méně.

Čtěte také

Proč je zelený čaj o tolik zdravější než černý? Doktor Tung-feng Ku z téže pekingské akademie připomíná, že zelený čaj obsahuje polyfenoly, které chrání organismus proti kardiovaskulárním chorobám a rizikovým faktorům jako vysoký krevní tlak nebo dislipidémie. Černý čaj prochází fermentací, při které polyfenoly oxidují na pigmenty, a mohou tak ztratit svůj antioxidační účinek.

Navíc se černý čaj často pije s mlékem, které, jak říká Ku, může podle dosavadních výzkumů zvrátit příznivý dopad čaje na vaskulární funkce. Lidé ve východní Asii dávají přednost čaji zelenému, což mohlo podle vědce do jisté míry ovlivnit i výsledky studie. „V naší studii pilo 49 % pravidelných pijáků čaj zelený a pouze osm procent černý,“ cituje Fox News doktora Kua.

Spustit audio