Zdroje jsou – jde jen o to, jak je přerozdělit, tvrdí Gajdůšková k návrhu rozpočtu (ČSSD)

1. srpen 2019

ČSSD kritizuje návrh rozpočtu na příští rok, který je prý likvidační pro jí vedené resorty. Požaduje kvůli tomu zhruba 20 miliard navíc. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by ale sociální demokraté neměli oprašovat výrok svého bývalého předsedy Vladimíra Špidly, že zdroje jsou – a místo toho by měli být rozpočtově odpovědní.

Nový typ Porsche 911

„My naopak jsme rozpočtově odpovědní. Víme, že nejdříve je třeba zajistit mandatorní výdaje,“ kontruje poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD) – ministerstvu práce a sociálních věcí prý peníze prostě nestačí.

Proč se ale ministryně Jana Maláčová i přesto snaží zvyšovat nejrůznější příspěvky a mandatorní výdaje? „Investice do lidí se v ekonomice obrátí pětkrát. To je naprosto zřejmé. Celý rozpočet je 1,5 bilionu korun a když říkáme, že zdroje jsou, tak ony opravdu jsou. Jde jen o to, jak je přerozdělit,“ tvrdí Gajdůšková.

Je potřeba ty peníze směřovat k lidem. Podpořit jejich kvalitní život a pomoci tam, kde je to potřeba. A potom se můžu rozhlížet po kaviáru nebo něčem jiném.
Alena Gajdůšková

Poukazuje na to, že opoziční ODS místo toho navrhuje dát více peněz na obranu, jenže armáda je prý ani neumí utratit a „teprve se rozmýšlí, jestli si koupí obrněné vozy, tanky, nebo vrtulníky.“

Vláda neumí hospodařit

„Žijeme v absurdní době. ČSSD tvrdí, že ten rozpočet je likvidační, ale aniž bych se chtěl zastávat hnutí ANO, tak oproti letošnímu roku je nárůst na příjmové a výdajové straně o 90 miliard korun,“ upozorňuje poslanec Jan Skopeček (ODS).

ČSSD – po aféře Staněk ve stádiu klinické smrti – už mluví scestně. O 90 miliard korun se zvýší státní přerozdělování, a přesto to sociálním demokratům nestačí.
Jan Skopeček

Kritizuje i hnutí ANO, které se staví do role odpovědného hospodáře, a přesto už několik let přichází s deficitními rozpočty:

Rozpouštěním rezerv si vláda marketingově vylepšuje čísla rozpočtu, kritizuje Munzar (ODS)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

ODS, Piráti a lidovci sesbírali podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí řešit i deficitní státní rozpočet. Ten se v březnu dostal do schodku 9 miliard korun, což je nejhorší výsledek od roku 2012. A to i přesto, že si vláda aktuální bilanci vylepšila 18 miliardami korun z privatizačního účtu.

„Díky vládě ČSSD a ANO je nejvyšší daňové břemeno v historii České republiky. My nechceme zvyšovat daně a tahat z kapes daňových poplatníků peníze navíc. Uskromnit by se měl stát,“ míní ekonomický expert ODS.

ODS prý ve Sněmovně každý rok dává pozměňovací návrhy, které by měly odstranit rozpočtový schodek – napříkad jde o omezení dotací do soukromého sektoru, byrokracie a počtu státních zaměstnanců, nebo slev na jízdné v dopravě.

„Fakt nežijeme v drsném kapitalismu minulého století, aby tu paní Gajdůšková hloubila příkopy mezi podnikateli, kteří si koupí lepší auto. Na rozdíl od kteréhokoli politika ten podnikatel musel nejdříve vydělat peníze tak, že podstupoval riziko, uspěl na trhu a dokázal uspokojit potřeby lidí. A vy z něho teď budete dělat zločince, protože si koupí automobil?“ reaguje Skopeček.

I rozumná levice si podle něj uvědomuje, že peníze někdo musí vydělat – nejsou to politici a byrokraté, kdo je trhají na stromech: „Paní Gajdůšková tu vytváří neuvěřitelnou rétoriku proti podnikatelům, která patří do minulého režimu. Jakešovské věty o Ferrari a Porsche.“

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.