Zdeněk Velíšek: Před setkáním Trumpa s Putinem

13. červenec 2018

Ve svém minulém komentáři jsem se zde odvážil tvrdit, že obchodní válka s Evropou není pro Donalda Trumpa bojem o trhy ale bojištěm o něco víc než o trhy: o možnost odpoutat Spojené státy – až bude chtít a tak rychle, jak bude chtít – od evropských spojenců, zejména pak od jejich mezistátní organizace, Evropské unie. 

Od té doby mi k téhle domněnce americký prezident poskytl další argumenty. Svými postoji na summitu NATO v Bruselu, a tím, co z jeho současných názorů na politiku britské premiérky – zejména vůči Evropské unii – bylo publikováno sotva vstoupil ve čtvrtek na britskou půdu. 

Ekonomika na prvním místě

Citováno bylo dost, nemusím nic z toho opakovat. Snad jen fakt, že Theresu Mayovou, jejíž vládu právě opustili dva klíčoví ministři, Trump necitlivě zasáhl, když se postavil za její dva právě odstoupivší klíčové ministry a ztotožnil se s jejich odporem k úmyslu Mayové zachránit měkčím Brexitem alespoň zbytky britských ekonomických vztahů s Evropskou unií. 

Nepředvídatelný Trump plní sliby. Provede nyní reset ve vztazích s Ruskem?

Donald Trump

Nastal důležitý okamžik pro analytiky, komentátory, diplomaty a tvůrce memů. A vůbec pro všechny, kdo mají obavy o budoucnost Západu. Do Evropy přijel Donald Trump, který je nejen prezidentem největší světové mocnosti, ale také politikem, jehož činy, a ještě spíš krátké výroky jsou hodnocené častěji než jakékoliv jiné.

I v Británii tedy Trump od prvního okamžiku dokazoval svůj negativní přístup k evropské formaci. Už tím, že osud výjimečného vztahu mezi Británií a USA, o který Mayová rovněž nechce přijít, postavil hlavně – ne-li pouze – na obchodní bázi. 

Což vlastně udělal těsně před tím i vůči Evropě: na summitu NATO, který se také pokusil zredukovat na finanční stránku věci. Jeho slova na britské půdě dávají navíc plný smysl i jeho posledním slovům a jeho čistě ekonomistickým postojům na nedávném summitu G7, kde se na politické rovině dokonce de facto zřekl spojenectví s Kanadou. 

Spojenectví Evropy a USA

Jeho pobyt v Británii ještě nekončí, Trump už některé své názory publikované ve chvíli jeho příjezdu do Británie koriguje, jak slyším z rozhlasu teď, kdy krátce před vysíláním Názorů a argumentů píši svůj komentář. Ale litera scripta manet, česky, co je psáno to je dáno, a ten jeho podivný včerejší prolog k dnešním jednáním na britské půdě se už do včerejších světových večerníků a dnešních deníků pořádně zapsal. 

Zdeněk Velíšek

I na vlnách Českého rozhlasu Plus už zaznělo, že na britskou půdu Trump přinesl své America first. Příští týden Trumpa čeká ruská půda a na ní Putin. Ať už se do nás Evropanů a do Evropské unie zarývají v posledních týdnech Trumpova slova jakkoli hluboko, je přesto záhodno držet Americe na té ruské půdě palce. 

Trumpovu nevraživost k nám ještě stále můžeme považovat za čistě osobní přístup. Jeho vlast a Evropa jsou ale po celé moderní dějiny historickými spojenci. Za válek i v míru. A od konce druhé světové války byly a jsou spojenci i v postojích vůči Rusku. Je v našem i v americkém zájmu, aby to tak zůstalo. 

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio

Související