Zavřená muzea našla způsob, jak o sobě dát vědět. Nabízejí virtuální výstavy a prohlídky

22. listopad 2020

Muzea jsou v době pandemie zavřená. Některá z nich se rozhodla vytvořit virtuální prohlídky aktuálních expozic a výstav na internetu. „Přemýšlím (o budoucnosti muzejnictví) často. Jsem typ muzejního pracovníka, který ke své práci veřejnost potřebuje – a ta mi chybí,“ odpovídá historička Oblastního muzea v Chomutově Miroslava Brunová na otázku, co bude s muzei dál.

„Musíme zjistit, jestli jít touto cestou virtuálních výstav, ale myslím, že osobní návštěva je nenahraditelná. Na návštěvníka tady dýchne duch muzea. Je to stejné, jako když jdete do divadla nebo na koncert. Současná situace je smutná a doufejme, že to nebude natrvalo,“ dodává.  

Muzeum východních Čech v Hradci Králové zůstává se svými příznivci v kontaktu

V Chomutově se už při jarní první koronavirové vlně pandemie rozhodli pro vytvoření čistě virtuálních výstav, které návštěvníci muzea mezi zdmi vůbec neuvidí. Mezi nimi je i jedna nazvaná Národní oslavy Jana Amose Komenského 2020 – 2022.  

Kurátorka Renáta Klucová vysvětluje: „Není to úplně klasická výstava, spíš souhrn informací, které slouží jako odkaz na další celonárodní oslavy výročí Komenského. Nemáme ambice tyto oslavy suplovat, ale přicházíme se skromným příspěvkem.“ 

Podobně se do virtuálního světa vrhli i další. To už si ale poslechněte v pořadu Zaostřeno Jana Beneše. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související