Olomoucké Arcidiecézní muzeum nabídne speciální virtuální video prohlídku

20. říjen 2020

I muzea jsou kvůli vládním koronavirových opatřením zavřená. Některá z nich lidé přesto můžou díky moderním technologiím alespoň vzdáleně navštívit. Od příštího týdne to bude platit i o olomouckém Arcidiecézním muzeu.

Mladí virtuální filmaři právě dokončují focení jednoho ze vzácných obrazů ve stálé expozici. „Bude k dispozici online z webových stránek muzea umění. Kdokoli na ty stránky přijde, může si výstavu projít,“ popisuje Pavel Přecechtěl, jak bude virtuální prohlídka vypadat.

Kameru o velikosti malého míče odnášejí o kousek dál. „V momentě, kdy kolega zpracuje speciálním softwarem, tak se z toho vytvoří virtuální prohlídka, kde si budete moct jednotlivými body proklikat celou výstavu a přiblížit i ty nejmenší detaily,“ vysvětluje technické detaily druhý z dvojice Petr Sanetrník.

Práce na zachycení a vyfocení uměleckých děl trvala zhruba hodinu a půl. Zpracování celého materiálu dalších šest hodin. Na svém mobilu mi zkušebně Pavel Přecechtěl ukazuje, jak bude jejich práci vidět budoucí virtuální návštěvník.

Práci sleduje i Tomáš Kasal, mluvčí Muzea umění, které Arcidiecézní muzeum spravuje. „Tato stálá výstava je od 1. října zpřístupněná zdarma. Nicméně tohle všechno padlo, když jsme muzeum museli zavřít. A proto jsme se rozhodli, že tu výstavu natočíme virtuálně. Jinými slovy, chtěli jsme tu výstavu zpřístupnit i ve chvíli, kdy je muzeum zavřeno,“ přibližuje Kasal.

Muzeum chce virtuální prohlídku zveřejnit co nejdřív. Zatím tam proto budou chybět drobné detaily.

Arcidiecézní muzeum je prvním muzeem duchovní kultury v České republice a první tuzemskou památkou, která získala prestižní označení Evropské dědictví. Novou virtuální prohlídku si lidé můžou spustit na svém počítači, notebooku či tabletu už od příštího týdne.

autor: bam
Spustit audio