Zárkáví

22. červen 2006

Abú-Músá al-Zarkáví je, jak víme, mrtvý. Konečně mohou Američané předvést nějaký úspěch, kterého dosáhli v Iráku, kde tento šéf Al-Kajdy se snažil proti sobě poštvat Sunity a Šíity, napsal v podrobné rešerši německý zpravodajský časopis Der Spiegel.

0:00
/
0:00

Kvůli jeho smrti ale nikdo netruchlí: ani jeho přátelé, ani jeho nepřátelé. Jedni se na jeho smrt dívají jako na smrt mučedníka, tedy jako nádhernou zprávu o tom, že konečně slaví svou nebeskou svatbu, kde na něj již dlouho čekaly nedočkově panny, aby ho odměnily za jeho pozemskou těžkou práci. Ti druzí - nepřátelé - ho zase vidí jak putuje do pekla a lakonicky dodávají, že vyrušili jeho existenci.

Podle zpravodajských služeb i sám Zarkáví už musel v posledních týdnech tušit, že se smyčka kolem něho zatahuje a úplně změnil své chování. Snažil se napadobovat Proroka. Podle svědků prý veškerý svůj čas si organizoval podle toho, jak žil dle záznamů Muhammed: chodil spát ve stejné hodiny a vstával jako on, jeho proslovy se skládaly už skoro výhradně z jeho citátů a dokonce si začal i čistit zuby větvičkou ze sladkého bambusu, jako to činil on.

Dne 7. června na jeho úkryt u městečka Hibhib, sedmdesát kilometrů od Bagdádu, spadly dvě přesné bomby amerického letectva a on na následky zranění brzy po náletu, jak je známo, zemřel. K jeho zneškodnění napomohl nález nesestřihaného videa, na kterém byl Zarkáví viděn nenamaskovaný na střelnici v Iránské poušti se samopalem v ruce. Sestřihaný záznam se objevil v médiích koncem dubna. Na originálu, který Američané našli, brzy po odvysílání, bylo vidět i některé detaily, které později Američanům pomohly. V květnu pak tajné služby zatkly dva jeho důležité spolupracovníky, kteří, zřejmě ne zcela dobrovolně, prozradili některé zvyklosti o chování jeho a jeho nejbližších. Tehdy taky zřejmě Američané narazili na osobu šajcha Abd al-Rahmana, duchovního poradce Zarkávího, který se nejspíš stal klíčovou figurou při jeho vypátrání. Jeho národnost a skutečné jméno je zatím veřejnosti neznámé.

Jakmile se Američané dověděli, že Zarkáví se chce sejít se svým duchovním, učinili vše proto, aby už se neopakovaly minulé neúspěchy, kdy jim Fantom, jak mu přezdívali, uprchl. Byla spuštěna jedna z největších pátracích akcí, do kterých byly zapojeny i dvě speciální jednotky Delta Forc a Navy Seals, které několik dnů nespustily duchovního z dohledu. Ve středu brzy večer je šejch al-Rahman dovedl do Hibhibu.

Dle odborníků i z cizích zpravodajských služeb, které cituje Der Spiegel, jde o velký taktický úspěch, který bohužel nemá žádnou strategickou relevanci. Tohle potvrzuje i jeden z bývalých šéfů CIA, který měl na starosti Al-Kajdu. Došlo k němu totiž pozdě. Samotné vedení Al-Kajdy už bylo s výkony Zarkávího nespokojené hlavně proto, že se snažil proti sobě poštvávat Sunity a Šíity, a proto začalo přebudovávat na území Iráku působící jednotky. V lednu se podle nalezených dokumentů jednotlivé bojové skupiny rozdělily na šest ilegálních organizací či skupin, z nichž jedna se jmenuje Kompanie cizinců, druhá Brigáda strachu atd. Zarkáví byl sice formálně jmenován vojenským velitelem, ale tímmto krokem již ztratil neomezenou autoritu. Al-Kajda se tak již v lednu připravila na jeho blízký konec. To je také asi hlavní důvod, proč nelze očekávat, že se v útocích Al-Kajdy něco podstatného změní. Asi ani nedojde, a díky této reorganizaci nemůže dojít, k dezorientační fázi, s kterou Američané po jeho smrti původně počítali.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/ Radio na přání

Spustit audio