Zapomenutý případ Hejda

1. únor 2013
Třetí dimenze

Jiří Hejda patřil k významným národohospodářům své doby. Odsudek v procesu s Miladou Horákovou jeho jméno z historie téměř vymazal...

Jiří Hejda patřil k významným představitelům Československé strany národně socialistické. Zejména po druhé světové válce se v obnovené republice účastnil aktivně politického a ekonomického života. Byl členem Ústřední plánovací komise a podílel se na přípravě dvouletky 1947-1948. Jeho kariéra se však prudce zlomila v roce 1950, kdy byl odsouzen v procesu s Miladou Horákovou na doživotí. Osudy tohoto pozapomenutého národohospodáře sledujeme v dnešní Třetí dimenzi.

Milada Horáková a další obžalovaní poslouchají rozsudky

Jakou politiku Jiří Hejda zastával? Proč tolik vadil nastupující komunistické moci? Co o něm vypovídá jeho spisovatelská a novinářská činnost?

Petr Mančal pozval k diskusi dceru Jiřího Hejdy, paní Jitku Matouškovou, historika Ivo Pejčocha a nakladatele Kameel Macharta.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.