Západní sankce donutily McDonald's používat nevyhovující ruské brambory

Západní sankce už nějakou dobu otřásají ruským trhem. Nově ale zasáhly společnost, u které mohou Rusové nejsnadněji okusit chuť Ameriky. Fastfoodový řetězec McDonald's teď bude v restauracích od Murmansku po Moskvu servírovat hranolky z ruských brambor.

Informuje o tom agentura Reuters.

Sankce proti podnikům s vazbami na Kreml otřásly ruskou burzou a způsobily výrazný pokles hodnoty rublu. Jednou z neplánovaných obětí jsou ale i ruské pobočky restaurací McDonald's. Jak vysvětluje americký týdeník Newsweek, firma dovážela mražené hranolky převážně z Polska a Holandska. Lokální produkce totiž nesplňuje firemní standardy.

Ruské brambory nevyhovovaly barvou, chutí nebo velikostí. „Všechny tyto detaily jsou pro nás důležité,“ vysvětluje Chamzat Chasbulatov, šéf společnosti McDonald's Russia. Řetězec působí v Rusku od roku 1990 a postupně nahrazuje dovážené ingredience místními, v případě brambor se to ale zdá být problematičtější. V roce 2011 firma spustila program s cílem pěstovat brambory na hranolky přímo v Rusku. Po anexi Krymu ale iniciativa přišla o dotace z evropských fondů.

Do konce roku už jen ruské suroviny

Nestabilita rublu navíc komplikuje dlouhodobé výpočty cen na dovoz a vývoz. V tomto směru je proto jednodušší produkovat ingredience v Rusku a obchodovat tak v rublech. Podle Chasbulatova byla nestabilita rublu jedním z hlavních motivů, proč se firma začala zajímat o lokální produkci. Společnost se proto snažila dohodnout s ruskými farmami na nákupu mražených brambor, aby mohla zásobovat svých 651 poboček po celé zemi.

„Obchodování s místními výrobci dává možnost stabilnějšího vývoje a zmenšuje rizika spojená s celními a administrativními rozhodnutími. Můžeme tak zaručit stabilitu cen našich produktů,” dodává Chamzat Chasbulatov. Nový zpracovatelský závod nedaleko města Lipeck, necelých tři sta kilometrů od Moskvy, by měl zpracovat na 200 tisíc tun brambor ročně.

Sankce proti podnikatelům a firmám napojeným na Kreml byly zavedeny pro jejich údajnou podporu ruské anexe Krymu a vojenského zásahu na východě Ukrajiny v roce 2014 nebo za podporu ruské kampaně v Sýrii ve prospěch režimu Bašára Asáda.

Moskva se od roku 2014 snaží bránit proti sankcím tím, že zahraničním firmám zakazuje import potravin do země. To vedlo ke zvýšení cen pro spotřebitele, ale zároveň tak získali ruští výrobci větší podíl na trhu.

Firma McDonald's Russia se postupně snaží omezovat závislost na dovážených potravinách, u kterých hrozí, že budou zakázány. Podle svého oznámení hodlá řetězec veškeré potraviny čerpat z místních zdrojů už do konce tohoto roku, uzavírá týdeník Newsweek.

Spustit audio

Související