Západní generálové se nechali v Afghánistánu vodit za nos, země je etnicky rozdělená, hodnotí odborník na islám Pelikán

18. srpen 2021

Hnutí Tálibán už obsadilo všechna větší města v Afghánistánu, slibuje ale, že se nebude spolupracovníkům zahraničních sil mstít. Jaká je bilance dvacetileté operace Západu v zemi? „Mise měla smysl, i když nenaplnila ty cíle, které jsme od ní všichni asi očekávali,“ míní bývalý náčelník Generálního štábu Petr Pavel. Odborník na islám a poradce premiéra pro migraci Petr Pelikán ale soudí, že mise smysl neměla a její cíle nebyl nikdy stanoveny.

„Nejsem si jist, jestli v Afghánistánu byly nějaké teroristické síly operující po celém světě,“ reaguje Pelikán na dobové představy o zemi. „Afghánská mise začala po útocích z 11. září provedených většinou saúdskoarabskými občany. Ani si nejsem jist, jestli byli z Afghánistánu financováni. Zpochybňuji tedy vazbu i na to, čemu tady říkáme Talibán.“

Čtěte také

Generál ve výslužbě Pavel, který předsedal i vojenskému výboru NATO, ale připomíná, že podle statistik na území Afghánistánu operuje minimálně dvacet mezinárodně uznaných teroristických organizací. „Kromě Islámského státu to byla Al-Kájda a všechny tyto byly významně oslabeny. V tomto operace cíl splnila. Nepodařilo se ale vybudovat síly, které by zajistily bezpečný chod země.“

„Afghánská národní policie nikdy nebyl stavěna na silném pocity národní identity. Afghánistán je etnicky velmi rozdělenou zemí, kde má etniku mnohem větší prioritu. Proto neměly bezpečnostní složky morální sílu bojovat za něco, co pro ně nemělo velkou hodnotu,“ odhaduje současného stavu bývalý voják.

Vojáci dávají vojenská doporučení, popisují rizika a politikům doporučují. A rozhodnutí politiků se ne vždy řídí vojáky.
Petr Pavel, generál ve výslužbě

Odborník na islám a poradce premiéra souhlasí, že v zemi je mnoho etnických i politických hráčů. „Západní mocnosti se nechaly vodit za nos právě těmi lidmi, kteří jim říkali, jaké tam mají mít cíle. Nechali se financovat, aniž by bylo reálné těch cílů, které předstírali naivním západním generálů, splnit. Minimálně naše armáda si nenechala udělat analýzu prostředí, do kterého jde.“

Čtěte také

„Čili západní generálové se nechali zatáhnout do vnitřního konfliktu a vystupovali na straně jedné ze sil v zemi. A když odešli, tak tato síla hned padla, protože neměla žádnou podporu afghánského obyvatelstva,“ konstatuje Pelikán.

Pavel upozorňuje, že vojáci neurčují chod věcí: „Dávají vojenská doporučení, popisují rizika a politikům doporučují, jaká opatření přijmout. Rozhodnutí politiků se také ne vždy řídí vojenskými doporučeními. Západní generálové tedy nejsou rozhodně skupinou naivních snílků.“

Uspořádání Afghánistánu bude takové, jaké bylo za království, republiky, sovětské okupace, za západní okupace.
Petr Pelikán, arabista

„Afghánistán nikdy neexistoval jako centrálně řízená země,“ připomíná odborník na islám.

Čtěte také

Je to území kde autonomně vládnou lokání vládci a konflikty se řeší na společných shromážděních. Uspořádání země bude tedy takové, jaké bylo za království, republiky, sovětské okupace, za západní okupace, předpovídá Pelikán a shrnuje:

„Afghánci nemají vůbec žádné ambice expandovat do zahraničí ideologicky, jen si prostě chtějí vládnout sami.“

Existují tam i další skupiny. Teď se výrazně neprojevují, protože jejich zájem se zrovna shoduje se zájmem Tálibánu. Ale nezmizí.
Petr Pavel, generál ve výslužbě

Generál ve výslužbě varuje, že i když se snaží Tálibán tvářit konstruktivně, protože chce získat podporu Číny a pokud možno i mezinárodního společenství, tak nejde o žádné mírumilovné hnutí, které by používalo k dosažení svých cílů jen měkké nástroje.

Petr Pavel

„Ale v Afghánistánu ještě existuje mnoho dalších skupin. Ty se v tuto dobu výrazně neprojevují, protože jejich zájem se krátkodobě shoduje se zájmem Tálibánu, tedy odchod koaličních sil. Ale tyto organizace samy od sebe nezmizí a zcela jistě Islámský stát dále v zemi působit bude,“ předpokládá Petr Pavel.

Poslechněte si celou debatu, otázky klade Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.