Západní civilizace vychází z objevů arabských vědců, dokazují expozice muzea v Ammánu

29. březen 2017

Aktuální výstava Jordánského muzea v Ammánu vypráví o významném arabském vědci Alhazenovi, který žil v 11. století a přispěl k vědomostem o optice, astronomii a matematice. Popsal princip, jakým jsme schopni vidět věci kolem sebe, i proto dostala expozice titul Ibn al-Haytham, tedy Muž, který objevil, jak vidíme.

Alhazen je jméno, pod kterým významného vědce znají Evropané díky překladům do latiny. „Výstava má za úkol připomenout jednoho z významných arabských vědců, který žil zhruba před tisíci lety. Je to přesně v souladu s posláním Jordánského muzea, která má být přínosnou vzdělávací institucí,” říká ředitel Jordánského muzea v Ammánu Ihám Amarin.

Věda názorně

Moderní expozice návštěvníky vtáhne do zákulisí vědy, mohou si sami vyzkoušet experimenty staré tisíc let, dozvědí se více v interaktivních dílnám a nechybějí ani digitální hry.

Výstava je plná hlavně školních tříd. Žáci se baví mimo jiné laserovou projekcí nebo promítáním optických klamů.

„Už nějakou dobu lákají k návštěvě výstavy plakáty po celém městě. Myslím, že pro děti je to nesmírně přínosná expozice. Snažíme se jim ve škole vysvětlit optickou teorii, ale když to vidí názorně ve skutečnosti, jak se vlastně samotné odrážení děje, a když se přímo dozvědí, jak Ibn al-Haytham přišel na své objevy, z výstavy si odnášejí ještě daleko víc,” myslí si učitelka Farah Oudíhová, která sem přivedla jednu z tříd.

Logo

Tisíc a jeden vynález

Metody dokazování arabského vědce jsou považované za základ moderních vědeckých postupů, vědci z nich vycházeli ještě dlouhá staletí. Výstava má podle ředitele muzea Amarina také velký význam pro místní společnost.

„Pomáhá nám budovat naši společnost a formovat budoucí generace v tom smyslu, že budou sebevědomější. Plody západní civilizace jsou postaveny na základech, které kdysi položili arabští vědci. Moc se o tom neví, takže je podle mě velmi přínosné, že se o tom dozvědí naši studenti a děti. Myslím, že je to může vést k větší vynalézavosti už od raného věku,” tvrdí ředitel Jordánského muzea.

Výstava je součástí iniciativy 1001 Inventions, tedy Tisíc a jeden vynález, který vymyslela britská nezisková organizace. Jejím cílem je ukázat světu, co všechno světu dali muslimští a arabští vědci.

autor: dkk
Spustit audio