Zakázané potraviny neexistují. Detoxy většinou detoxikují jen naši peněženku, říká odborník

5. duben 2024

Zakladatel Institutu moderní výživy Miloslav Šindelář má vizi naučit celé Česko stravovat se lépe. Se svým projektem edukuje veřejnost, vyvrací mýty a snaží se lidem vysvětlit, že zdravý životní styl není jen o penězích a volném čase. Proč je cílená detoxikace ztráta peněz a času? A co je pravidlo 80/20?

Spousta lidí se s přicházejícím jarem rozhodne držet půst. Jeho benefity jsou ale spíš na duchovním než fyzickém poli, jakýkoliv pozitivní vliv na zdraví člověka nebyl prokázán, vysvětluje Šindelář.

Historicky lidé půsty drželi spíš kvůli svému náboženství, protože udávalo nějakou tradici, jejíž dodržování nám dělalo dobře. Dnes se na ně nemálo lidí dívá spíš jako na prostředek k hubnutí a detoxikaci těla, což ale není správně. Jediný prokázaný benefit půstu je totiž snížení kalorického příjmu, dodává.

Čtěte také

„Té kalorická restrikce ale můžeme dosáhnout několika způsoby. Například jen tím, že se nebudeme přejídat, že ubereme porce jídla za den. To je tzv. kontinuální kalorická restrikce, že opravdu jenom snížím počet kalorií ve stravě a bude to mít úplně stejné benefity jako půsty,“ popisuje.

Pro rizikové skupiny, jako jsou například těhotné ženy, pak může držení půstu přinést více negativ než pozitiv. Dodržování půstu může vést třeba i k oslabení imunitního systému nebo ke ztrátě svalové hmoty. Ideálním stavem by tak bylo stravování, při kterém bychom se k půstu vůbec uchylovat nemuseli.

Zakázané potraviny neexistují

Podle Šindeláře je skvělé řídit se pravidlem 80/20, kdy 80 procent našeho jídelníčku tvoří kvalitní potraviny a 20 procent ty méně vhodné.

Čtěte také

„Ale důležité je si tady zmínit, že neexistuje žádná zakázaná potravina, kterou bychom si nikdy neměli dát, ale vždycky je to o frekvenci konzumace. Když si jednou za rok dáme na narozeninové oslavě naší babičky dort, nestane se vůbec nic. Když si dáme i na ostatních oslavách, nestane se také vůbec nic. Ale kdybychom si ten dort dávali po každém jídle, tak může nastat problém,“ vysvětluje.

Kromě půstů lidé zkouší i detoxy, které jsou podle Šindeláře zbytečné. Naše tělo se běžně vyrovnává se spoustou toxických látek a v přirozené detoxikaci pomoct nepotřebuje. Všechnu práci odvedou naše játra, ledviny, plíce a třeba i kůže a není nutné tělu dodávat žádné zeleninové detoxikační šťávy ani speciální čaje. Tím, co nám může pomoct, je hlavně vyvážená strava a pohyb.

Čtěte také

„A kvůli tomu, že nahradíme pestrou vyváženou stravu těmito čaji nebo produkty na hubnutí, které jsou chudé na bílkoviny nebo respektive vůbec žádné bílkoviny a aminokyseliny neobsahují, tak naopak tu naši přirozenou detoxikaci můžeme narušit. Takže detox většinou detoxifikuje jen naši peněženku,“ říká.

Výživa by podle Šindeláře měla patřit výhradně do rukou odborníků. Lidé by neměli dát na rady influencerů, které nejsou vědecky podložené, a když se jimi budou řídit, mohou způsobit i vážné zdravotní problémy.

Je zdravé stravování otázkou peněz? A zvládne se Česko podle Šindeláře naučit správně jíst? Dá se zdravě stravovat i ve školní jídelně? Poslechněte si celou Osobnost Plus Michaela Rozsypala v audiozáznamu.

autoři: Michael Rozsypal , aste

Související