Zahraniční deníky píší o cestě Benedikta XVI. do Česka

26. září 2009

Hlavně v sousedních státech píší noviny o návštěvě Benedikta XVI. v Česku. Například podle rakouského deníku Der Standard je to pro Česko velká čest. V porovnání se svým předchůdcem Janem Pavlem II. totiž Benedikt XVI. cestuje velmi málo, Česko je teprve dvanáctou zemí, kterou navštíví. Bude to velká zkouška především pro policii, aby zvládla dopravní komplikace a organizaci.

"Papež na cestě do země ateistů," to je titulek polského deníku Gazeta Wyborcza. Ten tvrdí, že naděje katolické církve po sametové revoluci v Česku se nenaplnily. Tehdy totiž Vatikán doufal, že se svobodou se bude čím dál víc lidí přidávat k víře. Jenže opak je pravdou. Žádná země v Evropě není tak sekularizovaná. Nejspíš i proto bude papež sloužit mši v Brně, kam mají blízko věřící ze Slovenska a Rakouska, spekuluje Gazeta Wyborcza.

Krátká a trapná - taková bude návštěva papeže v Česku podle německého deníku Mitteldeutsche Zeitung. Ten tvrdí, že Benedikt XVI. čeká mnohem nadšenější přivítání, než jakého se mu dostane. To podle autora článku vyvolá rozpaky. Deník si ale všímá i toho, že Benedikt XVI. nebude během své návštěvy mluvit německy. Vatikán zvolil pro komunikaci papeže s lidmi angličtinu. Odůvodnil to tím, že se tak víc přiblíží mladým lidem. Jenže Mitteldeutsche Zeitung tvrdí, že to je následek minulosti česko-německých vztahů. Němčina zkrátka stále není v Česku populární.

Podle slovenských Hospodárských novin se jenom ze Slovenska přijedou na papeže podívat tisíce lidí. Slováci jsou totiž na rozdíl od lidí z Česka hluboce věřící. Možnost vidět Benedikta XVI. je pro ně celoživotní událost. Ne všichni se ale do Brna dostanou. Těm ostatním autor článku vzkazuje, že nemají zoufat. Vatikán totiž Hospodárským novinám potvrdil, že by se návštěvy papeže mohli brzy dočkat i věřící na Slovensku - zhruba tak do tří let. Britský Daily Telegraph ironicky upozorňuje na to, že papež přijede do Česka 26. září - tedy v den, který se mezinárodně připomíná jako Světový den antikoncepce. Bude proto zajímavé sledovat, jestli se o tomto tématu zmíní. V Česku přitom připravují i protesty mimo jiné proti jeho názorům na používání kondomů. Pokud se v Česku papež tématu antikoncepce vyhne, určitě se k němu bude muset vyjádřit příští rok, až přijede do Británie, myslí si Daily Telegraph.

Německé deníky píší o tom, že papež nepůjde k volbám. Němci si zítra vyberou nové zástupce do Spolkového sněmu. Frankfurter Allgemeine Zeitung dodává, že papež Benedikt XVI. je registrovaný na voličském seznamu v obci Pentling nedaleko Řezna jako Joseph Ratzinger. Papež ale volit nechce. Jako hlava katolické církve se vzdává svého podílu na světské moci.

"Německo ve volbách odpoví na to, jestli chce změnu," to je titulek deníku Die Welt. Podle něho není mezi kandidáty žádný jasný favorit. Dva největší konkurenti - CDU/CSU a SPD - v posledních čtyřech letech vytvořili koaliční vládu. Zřejmě i proto byla předvolební kampaň spíš duetem než soubojem. Die Welt k tomu dodává, že je to nebezpečné. Němci totiž začínají mít pocit, že je jedno, koho budou volit. Dvě nejsilnější strany spolu totiž stejně vytvoří koalici.

Die Zeit tvrdí, že nejzajímavější bude sledovat, kolik hlasů získají menší strany. Zejména "svobodní demokraté" z FDP a pak levicová koalice Die Linke. Právě s návratem těchto postkomunistů musí politici počítat. Zřejmě i následkem ekonomické krize totiž hlavně v bývalém východním Německu velmi posílili.

Slovenský deník Sme komentuje schválení balíčku úsporných opatření v Česku. Autor článku píše, že tak poslanci zachránili ekonomiku. Lidé si ale budou muset utáhnout opasky. Deficit i tak výrazně stoupne a je škoda, že úřednická vláda nedokáže prosadit zásadní ekonomické reformy, které země nutně potřebuje. Politici se podle autora článku zřejmě už připravují na volby, a tak při svých vystoupeních používají silná slova. Jenže při všem tom politickém handrkování nikdo pořádně neuvědomuje, co se Česku může stát, když reformy nebudou. Česká vláda by mohla jednoduše zbankrotovat.

Írán oznámil Organizaci spojených národů, že buduje druhé zařízení na obohacování uranu. To je dnes jedno z hlavních témat světových deníků. Nové zařízení má produkovat palivo určené výhradně pro výrobu elektrické energie.

Britské The Times se pozastavují nad tím, že Írán oficiálně neoznámil, kde přesně toto zařízení je. Podle informací tajných služeb evropských států ho postavili zhruba 160 kilometrů jihozápadně od Teheránu, nachází se v něm 3000 odstředivek, které by měly začít fungovat do konce roku. Pokud je opravdu určené pouze pro mírové účely, tak je zvláštní, že se ho Írán bojí ukázat inspektorům, pozastavují se Timesy nad postupem Teheránu.

Britský Guardian tvrdí, že by měl západní svět přestat jednat s Íránem v rukavičkách. Pokud opravdu Írán nové zařízení tajně spustí a nedovolí kontrolu inspektorům, tak by měly následovat jasné sankce. Snažit se totiž o mírový dialog s partnerem, který nedá na stůl všechny karty, nemá smysl. Evropa a Amerika se teď může jenom domýšlet, kolik dalších tajných zařízení Írán na svém území má.

S tím nesouhlasí britský deník The Independent. Podle něho by politici měli zmírnit svou rétoriku vůči této zemi. Západ by se měl poučit například z událostí v Barmě nebo v Severní Koreji. Ani v jednom z těchto dvou států totiž ekonomické sankce k ničemu nevedly. Navíc na ně nedoplatili zástupci režimů, ale obyčejní lidé. Západ by se proto měl snažit hlavně o dialog, radí The Independent.

Americký Washington Post tvrdí, že Bílý dům o druhém jaderném zařízení věděl už dlouho. Zatím ale nic nezveřejnil, protože tajné služby zjišťovaly podrobnosti o tomto zařízení. Podle autora článku se dá předpokládat, že rozhodnutí Spojených států zrušit protiraketové základny ve střední Evropě bylo součástí plánovaného postupu vůči Íránu. Otázka je, jestli americkému prezidentovi Baracku Obamovi jeho plány vyjdou. Zatím totiž ve většině sporných mezinárodních otázek jen ustupoval, aniž za to na oplátku cokoli dostal, upozorňuje Washington Post.

"Praha neviditelná," tak nadepsala komentář o českém hlavním městě otištěný ve slovenském deníku Pravda spisovatelka Monika Kompaníková. Ta si po návštěvě Prahy povzdechla nad tím, jak se centrum výrazně změnilo. Staré město známé třeba ze seriálu "Záhada hlavolamu" už naprosto zmizelo. Romantika poloprázdných ulic, stinných obchodů, dílen v přízemí domů, kluků skákajících po střechách a tlup dětí honících se v ulicích je pryč.

Teď podle deníku v centru města Pražana nepotkáte. Jestli tam nějaký trvale bydlí, tak je neviditelný. Centrum zabrali obchodníci se suvenýry, uměním a jídlem. Po ulicích se motají jenom tlupy turistů na exkurzích. Na recepcích některých hotelů dokonce nenajdete nikoho, kdo by mluvil česky. Jazykový zákon, jaký platí na Slovensku, tu zjevně nikomu nechybí. Všechno se přizpůsobilo cizincům a jejich podpoře českého hospodářství, uzavírá komentář v deníku Pravda spisovatelka Monika Kompaníková.

autoři: mkp , ptp , Petra Vintrová
Spustit audio