Záhadné nálety v Libyi

Šest mrtvých islamistů si vyžádaly záhadné pondělní nálety v Libyi, které provedl neznámý útočník. Podle libyjských úřadů byly bombardéry dva a útočily na milice z Misuráty a jejich spojence.

K útokům došlo v noci a libyjská vláda se zprvu domnívala, že je podnikla Itálie, protože místní armáda nevlastní letouny, které by noční nálety zvládly, píše server americké stanice ABC.

Nově zvolený parlament nedávno požádal Spojené státy o ochranu civilistů a zastavení bojů, které se v zemi nedávno rozhořely. Obavy ze zahraniční intervence byly tak vážné, že v televizi vystoupil italský velvyslanec, aby Libyjce ujistil, že jeho země Libyi nebombardovala.

Spekulace, kdo vlastně útok provedl, tak pokračují. Podle jedné z milicí letadla vzlétla ze základny poblíž metropole Tripolisu, zatímco jiný milicionář je přesvědčen, že bombardéry patří bývalému generálovi Chalífovi Haftárovi, který vyhlásil islamistům soukromou válku.

Čtěte také

Mluvčí armády však trval na tom, že letouny byly „cizí“, a vyzval vládu, aby zakročila proti „zahraniční intervenci“. Letouny podle něj shazovaly „naváděné bomby“, které libyjská armáda v arsenálu nemá.

Rozhodně popřel, že by bombardéry vzlétly ze základny u Tripolisu, protože ta je zavřená a libyjská letadla tak dlouhou vzdálenost neuletí bez dočerpání paliva.

Podíl na útocích odmítla i Francie a OSN. Libyjský vzdušný prostor mezitím zůstává uzavřen po nedávné vleklé bitvě mezi milicemi, které zničily mezinárodní letiště v hlavním městě.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio