Žádnou paniku! Jen se nechat řádně vyděsit...

26. říjen 2005

Už pěkných pár týdnů se cítím (a možná, že i leckdo další se mnou) jako děcko, "vychovávané" rozhádanými rodiči, kteří ratolesti udělují protichůdné pokyny, čímž potomka více méně bezpečně směrují k pozdější schizofrenii.

V tomto případě jsem vychováván médii, která - jistě v dobré vůli nikomu nic nezamlčet - šíří paniku ohledně údajně se blížící morové ráně v podobě zmutovaného viru tzv. "ptačí chřipky". Zároveň však, jaksi příhodně věrohodně pro informační chaos, jímž se naše civilizace vyznačuje a charakterizuje, tuto paniku šíří ve slovním obalu s nálepkou "Lidé, hlavně nepodléhejte panice!"

Z řádků v tištěném tisku a ze (většinou) zmatených výpovědí v dalších médiích si člověk dělá řádně nepřehledný obrázek.

"Bojte se pandemie" - říkají jisté hlasy, avšak zároveň mě informují o tom, že na obávanou ptačí chřipku, přenesou za extrémních podmínek na člověka, zemřelo od roku 2003 a převážně v jižní či jihovýchodní Asii kolem šedesáti (sic!) osob. Nechci znít přehnaně cynicky, ale kolik asi lidí za totéž časové období zemřelo na světě na tzv. "normální" chřipku? Jistě o mnoho řádů více, že? Takže - jaká dosud hrozba?

Na druhou stranu - média (a příslušní odborníci skrz ně) nás přesvědčují, že virus H5N1 - v tom případě, že se mu "zadaří" zmutovat v podobu, přenosnou z lidské bytosti na jinou lidskou bytost, může vyvolat onemocnění na jehož léčení je soudobá medicína trošku krátká. Pak jsme - celosvětově - v maléru. Jak jsme na tento malér připraveni?

Média nám říkají, že buď vůbec, nebo špatně. A jedním dechem k tomu, jak jinak, dodávají, "hlavně ovšem nepodléhejte panice!" Příznačně absurdní přídech pak mají nejnovější informace, podle kterých se už leckterý náš kraj začal připravovat na opatření v případě (dosud abstraktní či teoretické) vypuknutí epidemie. A tak se dozvídáme, že v sídlech našich krajů vznikají plány, jak by měla vypadat konkrétní pomoc konkrétním okruhům lidí. Dá se říct, že v souvislosti s obavami, šířenými ohledně ptačí chřipky zmutované v lidský vir, jde o plány na záchranu - přímo "vy-volených". Připomeňme, že podle informací v médiích není v republice dostatek ani léku, zvaného Tamiflu, který by údajně měl mít jakousi lepší účinnost proti účinkům "lidské ptačí chřipky", natož aby byla přímo vakcína proti ní, i když už prý maďarští vědci cosi vynalezli... Dávek léku Tamiflu je - někde jsem to číslo zahlédl - snad pro nějakých 600.000 lidí. Tedy ani ne pro nějakých deset procent obyvatel republiky.

Takže - podle Šárky Swiderové, mluvčí Moravskoslezského kraje, který už plánuje opatření v případě pandemie, mají vytipováno nějakých půl miliónu lidí, kteří by dostali přednostně léky nebo onu dosud neexistující vakcínu.

Z onoho půl miliónu by 280 000 tvořili mladí do osmnácti let s nejrůznějšími nemocemi a dalších 160 000 senioři nad šedesát pět let s obdobnými problémy.

Podle mluvčí Swiderové by dalších přibližně 80 000 lidí s přednostním nárokem na léky a případnou vakcínu tvořili lidé, pracující v profesích nezbytných pro zabezpečení chodu státu, včetně lidí zaměstnaných v samosprávě....

Dále - například v Hradeckém kraji počítají, že by lék Tamiflu dostalo přednostně nějakých 150 000 lidí - mezi nimi policisté, hasiči, lidé z potravinářské výroby, ze služeb zajišťujících dodávky pitné vody, úklid odpadu, distributoři plynu a elektřiny, zdravotníci, lékárníci, řidič, zaměstnanci pohřební služby i vedení Hradeckého kraje... Podobné přípravy, samozřejmě bez známek paniky, ale zároveň nejspíš bez jakéhokoli přemýšlení o tom, že jen zmínky o takovéto plánovaní samozřejmě musí nějakou tu paniku vyvolat, postupují správní orgány v dalších krajích... Když to celé podtrhnu a sečtu, tak již po sečtení vyvolených ve dvou zmiňovaných krajích jsme daleko za limitem šesti set tisíc dávek léku Tamiflu, který v zemi je. A to jsme ještě nezapočítali nejen všechny ostatní kraje a Prahu, všechna ministerstva a další orgány správy státu, ústavní instituce, všechny strany a vlády (normální a ty stínové), policii, armádu - plus všechny příbuzné a známé všech lidí z těchto vyvolených sfér... Ovšem, i kdybychom je všechny započítali, stejně v celé té rozvaze nějak nevidím pořádný smysl. Opět - nechci, aby to vyznělo nějak přehnaně cynicky. Jenže, když ochráníme léky a (dosud neexistující) vakcínou všechny nemocné do osmnácti let, všechny seniory nad šedesát pět let s obdobnými problémy (jak řekla ona mluvčí Moravskoslezského kraje) plus všechny pracovníky v profesích potřebných pro chod státu plus úředníky všech úrovní státní správy - kdo pak v téhle zemi, jejíž zbývající tzv. "normální" populace bude hrubě zdevastována pandemií, zbude, aby v budoucnu svými daněmi uživil ty vyvolené a ochráněné??? Takže - hlavně žádnou paniku! Jen se trochu děste. Především toho, v jakých opečovávatelských rukou jsme se to (zase) ocitli...

autor: Martin Schulz
Spustit audio