Začátek prosince 1989: „Z těchto nových realit musíme vycházet,“ řekl generální tajemník KSČ Urbánek 10. prosince 1989

5. prosinec 2014

„Z těchto nových realit musíme vycházet,“ řekl generální tajemník ÚV KSČ Karel Urbánek 10. prosince 1989 na brněnském komunistickém mítinku.

Na začátku prosince 1989 v Praze probíhá sjezd Jednotných zemědělských družstev a také jednání mezi komunistickou mocí reprezentovanou premiérem Adamcem a jeho týmem (slabé Urbánkovo vedení KSČ se dostalo zcela mimo hru).

3. prosince se uskutečnila Adamcova kamufláž s kosmeticky upravenou „novou“ federální vládou – zjevně přitom nepochopil, kam až musí zajít – a četné demonstrace vyjádřily občanskou nelibost (Adamec sám nakonec 7. prosince rezignoval a na post prezidenta už nedosáhl).

Lépe manévrovat se podařilo českému premiérovi Františku Pitrovi, který v té době analogicky přebudovával svou vládu a ve funkci působil ještě řadu týdnů. Svůj post musel opustit až 6. února 1990. Začátkem prosince přitom pronesl před ČNR sebekritiku za své televizní vystoupení z 19. listopadu.

Čtěte také

Do knihoven se začínají vracet zakázané knihy a zbraně Lidových milicí jsou přesouvány do armádních skladů.

V Československém rozhlase už bylo možno dvakrát denně slyšet vysílání Občanského fóra, v námi sledovaném období zde například zazněla – ne zcela úspěšná – výzva k ochraně archivů.

Gustáv Husák a Marián Čalfa

Vedle toho byly ovšem Rozhlasové noviny stále ještě uváděny znělkou Kupředu levá...

10. prosince je pak jmenována „vláda národního porozumění“ v čele s Mariánem Čalfou, ve které se sešla řada osobností, jejichž spolupráce by v pozdější době byla sotva možná.

Vzápětí abdikuje poslední komunistický prezident Gustáv Husák.

Na závěr pak kouzlo nechtěného: Alexander Dubček se – rovněž 10. prosince – přímočaře, tj. naprosto mlhavě, vyjadřuje ke svému zájmu o prezidentský úřad.

Pořad Začátek prosince 1989 – z těchto nových realit musíme vycházet si poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio