Začalo plošné antigenní testování. Bezpříznakové pozitivní pacienty čeká další odběr, říká šéf praktiků

16. prosinec 2020

Od středy 16. prosince začíná plošné bezplatné testování antigenními testy pro všechny zájemce. Přestože rezervační systémy odběrových míst se rychle plní, bývalý ministr zdravotnictví, dnes poradce premiéra Roman Prymula tvrdí, že zájem má poměrně malé procento populace. „Podobný zájem se dal očekávat,“ říká.

Odběrová centra, pro jejichž posílení nabídla armáda ve spolupráci s hasičským záchranným sborem celkem 60 proškolených týmů, doplní i praktičtí lékaři.

Čtěte také

Zatím se jich do akce zapojily stovky a předseda Sdružení praktických lékařů České republiky Petr Šonka očekává celkově účast kolem třetiny všech praktiků.

Připomíná ale, že pro praktické lékaře jde o práci navíc a umožnit antigenní testování v ordinaci s sebou nese například i nutnost oddělit běžné pacienty od testovaných – buď fyzicky, nebo časově.

Samotné testovací sady si přitom lékaři musí pořídit na vlastní náklady. „Peníze se jim vrátí až když je pacient otestován a úkon vykázán pojišťovně,“ upozorňuje Šonka.

Cena jednoho testu se pohybuje kolem 150 korun, pojišťovna následně praktikovi – stejně jako odběrným centrům – uhradí 350 korun za testovaného. „Zbytek peněz je určen na úhradu práce a dalších nákladů, jako jsou třeba ochranné prostředky,“ popisuje Šonka.

Další test pro bezpříznakové

Nevýhodu vidí Šonka v tom, že pokud se pozitivní výsledek objeví u bezpříznakového pacienta, čeká ho ještě další cesta – tentokrát do odběrového centra na PCR test. „Je otázka, jestli pacient k tomu testu doputuje, nebo se rozhodne, že tam nepůjde.“

Roman Prymula ale upozorňuje, že v celostátním systému je údaj o odeslání na PCR test zanesen. V systému je samozřejmě vidět, že někdo byl na test poslán, říká.

Hosty byli:
Roman Prymula, profesor a epidemiolog a poradce premiéra
Petr Procházka, brigádní generál, Centrální řídicí tým COVID-19
Petr Šnajdárek, Centrální řídicí tým COVID-19
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů České republiky
Miroslav Homza, náměstek Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj , spoluautor studie k antigenním testům

Testovací centra mají výhodu v tom, že pozitivní případ lze odeslat na druhý test okamžitě. Pozitivně otestované bezpříznakové pacienty, kteří navštíví svého praktického lékaře, čeká cesta na specializované odběrové místo, potvrzuje poradce premiéra.

Pokud ale antigenní test potvrdí pozitivitu u pacienta s příznaky, je tento pacient bezprostředně zanesen do systému chytré karantény jako pozitivní případ.

Jak se antigenní test provádí? Co stát očekává od možnosti nechat se otestovat? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související