Záblesky bombardování jsou vidět i z kokpitu letadla, což jsem poprvé viděl za války v Jugoslávii, říká pilot Hecl

8. březen 2022

David Hecl je kapitánem dopravních letadel už 25 let. „Válka na Ukrajině bohužel není první, které jsem ,účastníkem‘ – na kterou se dívám shora. První má zkušenost byla válka v bývalé Jugoslávii, kde jsme nejen létali kolem dokola, ale také v noci. A to světlo, záblesky bombardování, je ve tmě vidět na velkou vzdálenost. Tehdy to byl divný pocit,“ říká v pořadu Hovory.  

A dodává: „Víte, co se to tam děje – a navíc to vidíte v přímém přenosu. Ale byl jsem o 20 let mladší a tolik jsem si to asi nepřipouštěl.“

Když teď sedá do kokpitu, musí Ukrajinu oblétávat. „Letíte kolem dokola, a víte, že se jen kousek od vás může cokoli stát,“ připouští obavy.

Čtěte také

David Hecl má i čerstvý zážitek, kdy přistával v Polsku, nedaleko od války na Ukrajině.

„Když jsem po přistání viděl americká vojenská letadla, slyšel, co se nade mnou ve vzdušném prostoru děje, a kdy jsem věděl, že to nejsou civilní letadla, tak to nebyl nejpříjemnější pocit.“

Nerad vzpomíná i na sestřelení civilního letadla Malaysia Airlines 17 z roku 2014. „Jako člověka se mě hrozně bytostně dotýká, když pracujete pro nějakou společnost, lítáte s jejich letadly – a pak přijde Černý Petr, nebo žolík, co si vytáhnete, nebo nevytáhnete. Úplně mi z toho není dobře, když si člověk uvědomí, že to mohl být i on,“ dodává.

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související