Žabí embrya se brání zadušení

22. září 2010

Žabí embrya v raných fázích svého vývoje nejsou nijak pasivní tvorové. Biologové z laboratoří Smithsonova institutu pro výzkum tropů v Panamě zjistili, že aktivně reagují na sníženou koncentraci kyslíku.

Tropické stromové žáby listovnice červenooké (Agalychnis callidryas) lepí svá želatinózní vajíčka na listy, které visí nad tropickými jezírky. Každá snůška obsahuje několik tuctů průhledných vajíček, ze kterých při líhnutí pulci padají rovnou do vody. Tím, že některá z vajíček o pár dní oddálí své líhnutí, zvýší šance na to, že jako pulci přežijí v jezírku plném predátorů. Věc má ovšem háček: zralejší vajíčka mají větší spotřebu kyslíku, který se nemusí dostat na všechna ze snůšky. Biologové ovšem zjistili, že embrya to nijak nerozhází - ta, která mají kyslíku málo, nejenže nezahynou, ale vyvíjejí se stejně jako ta šťastnější.

Videonahrávky vajíček ukázaly, že důvodem je aktivita, kterou embrya vyvíjejí ve snaze zabránit svému udušení. Už v rané fázi vývoje dokážou otočit hlavičku tak, že později vzniklé vnější žábry směřují do malé oblasti bohaté na kyslík, která se nachází u exponovaného povrchu vajíčka. Vědci s embryi ve vajíčkách zkoušeli opatrně manipulovat a otáčeli jimi tak, aby se žábry dostaly pryč z místa bohatého na kyslík. Videonahrávky ukázaly, že přetáčená embrya vyvíjejí značnou snahu, aby se vrátila do původní polohy.

Objev nečekané aktivity žabích embryí popisuje článek v časopise Journal of Experimental Biology.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.