Vyšší tresty za týrání zvířat? To nepomůže. Problém je v práci policie, tvrdí Ferjenčík (Piráti)

28. srpen 2019

Čeští aktivisté vyjadřují nespokojenost nad stavem zákonné ochrany práv zvířat. Poukazují na to, že aktuální česká legislativa dostatečně nepostihuje jejich týrání a vznik tzv. množíren. 

Čtěte také

Poslanci TOP 09 proto navrhli novelu zákona, která chce kriminalizaci množíren nebo zvýšení sazeb nepodmíněných trestů u těch, co zvířata týrají. Přesto sněmovní Ústavně právní výbor podpořil kompromisní verzi normy z pera Pirátů.

„Původní novela předložená poslanci TOP 09 byla na ústavně právním výboru vykostěna... Zpřísnění sazeb, po kterém odborná veřejnost tak volá, výbor zamítl… (Mikuláš) Ferjenčík to ve svém návrhu zcela vypouští,“ kritizuje v pořadu Pro a proti europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle něj u nás narůstá množství množíren i brutálních trestných činů vůči zvířatům, které současné trestní právo nepostihuje.

„Za poslední tři roky nebyl nikdo odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Pokud takový člověk v minulosti podobný trestný čin spáchal, tak je to katastrofa.“

Když dnes brutálně utýráte zvíře, máte jistotu, že do basy nepůjdete. To je realita a statistika ministerstva. Proto nám tato trestná činnost narůstá, protože se pachatelé nebojí. Pokud nezpřísníme trestní sazby, žádný odstrašující efekt nenastane.
Jiří Pospíšil

Europoslanec připomíná, že v době, kdy byl ministrem spravedlnosti a měnil trestní zákoník, navýšovaly se tresty za vraždu. „Vedlo to k poklesu množství vražd na území České republiky. Praxe ukazuje, že míra postihu daného trestného činu má dopad na jakési odrazení určité části pachatelů.“

„Garantuji vám, (Mikuláši) Ferjenčíku, že ten váš kompromis, a povíme si to za pár let, co to projde, situaci nijak nevyřeší. Protože nezvyšuje trestní sazbu,“ vzkazuje Jiří Pospíšil (TOP 09).

Netvařme se populisticky...

Čtěte také

„Klíčovou otázkou je zlepšení postihování množíren... V tomto jde novela správným směrem. Jen zpřísňování trestů samo o sobě nic neřeší,“ reaguje na Pospíšilovy výtky autor kompromisního návrhu novely a poslanec České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Dodává, že podle výzkumů jen samotná výše sazeb tyrany nijak neodradí. „Pachatelé v drtivé většině případů ani nevědí, co jim za týrání zvířat hrozí... Dnes zákoník umožňuje nepodmíněný trest za týrání zvířat... Jsou stovky prvopachatelů těchto přečinů, kteří sedí ve vězení... Problém je jinde − v práci policie.“

Množírny jsou stamilionový byznys, jde o neoprávněné podnikání a podvod velkého rozsahu... Trestní sazby jsou podle zákona až 8 let. Už dnes je možné dát 8 let natvrdo za týrání zvířat v množírnách a policie není schopna to vyšetřit. Takže problém skutečně není v trestních sazbách.
Mikuláš Ferjenčík

Poslanec považuje návrh TOP 09 za populistický. „Když policie není schopná někoho odstíhat, tak se tu budeme populisticky tvářit, že jsme to zvýšením sazeb vyřešili.“ 

„Předložil jsem návrh, který zlepšuje množnosti množírny kriminalizovat... Sice je to kompromis, ale ODS a ANO mají hlasy na to, aby novelu vykostili úplně celou,“ připomíná Mikuláš Ferjenčík (Česká pirátská strana).

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu. Ptala se Karolína Koubová.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.