Senioři, kteří měli v Kamenici množírnu psů, mohou jít až na pět let do vězení

27. březen 2018
Zprávy z

Pět let za mřížemi. To hrozí páru z Kamenice nad Lipou (oba 67), který v rodinném domku provozoval množírnu psů malých plemen. Na konci ledna tam přišli policisté s veterináři a našli celkem 212 často zubožených zvířat. Policie stíhá oba na svobodě za týrání. Pokud je soud uzná vinnými, mohli by jít do vězení.

Muž a žena v rozporu se zákonem větší množství psů. Na problémy, zápach a podezřelé chování opakovaně upozorňovali sousedé. Poslední lednový den tam policie spolu s veterináři provedli domovní prohlídku, při které zjistili skutečný stav.

„Psům nezajistili podmínky řádného chovu, chovali je bez dostatečného venčení, drželi je v nedostatečně osvětlených a větraných prostorách, které neodpovídaly počtu chovaných psů. Kolem stovky psů bylo umístěno v kovových klecích a plastových boxech. Chovaní psi byli ve znečistěných prostorách se silným zápachem. Dále neměli zajištěný dostatečný přísun potravy, důsledkem čehož bylo více jak sto psů podvyživených a veterinární péče psům nebyla poskytnuta. U více jak sto dvaceti psů tak došlo k těžkému poškození zdravotního stavu, čímž bylo způsobeno jejich dlouhodobé fyzické a psychické strádání,“ řekla mluvčí policie Stanislava Miláčková. Jeden pes podle ní uhynul, osm dalších trpělo nevyléčitelnými zdravotními problémy.

„Muž a žena byli obviněni ze spáchání trestného činu týrání zvířat, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal vedoucí pelhřimovských kriminalistů Martin Petrák.

Čtěte také

Údajná množírna psů v Kamenici nad Lipou
autoři: mik , daz
Spustit audio