„V Česku je nejvíce množíren v Evropě,“ říká lektorka první pomoci psům

26. listopad 2018

Můj pes Mauritz je z útulku. Má za sebou těžký život psa z čivaví množírny, operaci všech kolen a asi šest let života bez doktora. Když jsem si nedávno povídal v kavárně s kamarády, uvědomil jsem si, že vůbec netuším, co bych měl dělat, kdyby se mu třeba zastavilo srdce nebo prostě upadl do bezvědomí. Vypravil jsem se proto za Zuzanou Wildmanovou, která se věnuje fyzioterapii zvířat a vede kurz první pomoci psům.

Zuzanu k její profesi přivedla podobná situace jako mě k ní do dejvické pracovny. „Dostala jsem se k fyzioterapii psů, protože se můj pes zranil pádem do rybníka. Měl potom potíže se zády, vypráví mi lektorka a kolem ní skáčou její dva současní psi. Nejčastějších příčin úmrtí psů a fenek u nás je podle Wildmanové několik. „Jsou to například onemocnění, která souvisí s degenerací zvířat. V celoevropském průměru jsme nejvíce zatížení množírnami psů a množením bezpapírových zvířat, tedy bez vyšetření a podobně. Tam se rychle objevují vady srdce, rakovina nebo degenerace páteře a pohybového aparátu, říká mi Zuzana a já chápavě kývám hlavou, uvnitř jí ale – s myšlenkami na Mauritze – kroutím.

Když nejde o tragické příběhy psů z klecí a špinavých místností, předčasně zemřelí psi se většinou udusí, přehřejí, zastaví se jim srdce nebo je nešťastně píchne vosa nebo včela. Jsou to výjimky, opakuju si v hlavě, když si Zuzana kleká na deku k plyšovému psu, na kterém účastníkům kurzů ukazuje, jak se domácí mazlíček oživuje. Psa dává do správné polohy, kontroluje mu pusu, jestli ji nemá něčím ucpanou, potom mu do ní fouká a masíruje srdce. Když odcházím, vím sice, co mám dělat, kdyby Mauritz najednou zavrávoral a omdlel, jsem ale paradoxně o dost nervóznější. Říkám to Zuzaně, ale rychle dodávám, že věřím, že je v pořádku. „Věřím tomu taky, usmívá se.

Pokud jste znervózněli, tak se zase uklidněte, váš pes bude v pořádku. Pro jistotu si ale pusťte celou reportáž Vítka Svobody, ve které se dozvíte, jak psa oživit. Kdyby náhodou.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.