Vysoká matematika rozhoduje o zavření Paskova

28. leden 2014

Problémy v těžkém průmyslu na Ostravsku rovná se konec dolu Paskov. Z této jednoduché rovnice by matematici asi velkou radost neměli, ale ona přesně vystihuje náladu a atmosféru, která tímto regionem zmítá už řadu měsíců.

„Co na to říci, jsme rádi, že máme práci a doufáme, že tu ještě chvíli zůstaneme hlavně my starší kolem padesátky,“ říká Lubošm který fárá na Paskově už 27 let. Každý den chodí na směnu s velkou nejistotou. Zajímá ho jediné – kdy skončí a za jakých podmínek. O jeho osudu rozhoduje jiná matematika, právě v těchto týdnech se totiž propočítává, jak velké náklady se státu vyplatí vynaložit na záchranu Paskova.


Veletoč OKD zaplatíme z daní

Jako blesk z čistého nebe přišla stručná zpráva od vlastníků šachet, že od Paskova dávají ruce pryč, protože je pro celou firmu OKD neudržitelným břemenem. Že bez ohledu na kvalitu uhlí v této části revíru patří těžba z velkých hloubek k nejdražším na světě, a tím pádem k nejvíce prodělečným. Plus k tomu dramatický pád cen uhlí na všech trzích, a už máme onu obyčejnou rovnici ovšem s mnoha neznámými.

„Všechny nároky zaměstnanců budou vypořádány podle kolektivních smluv a nikdo se neocitne ve vakuu,“ ujišťoval tehdy generální ředitel OKD Ján Fabián, že žádný scénář nepovede k beznaději. Po vyhlášení největší stávky v historii této firmy, která se ale nakonec nekonala, ve funkci sám skončil.

Nahradil ho Američan Dale Ekmark, který oznámil podpis zvláštního memoranda. Dokumentem, který může dát práci paskovským havířům na další roky anebo může zůstat jenom kusem papíru. Záleží na tom, zda a na čem se zástupci státních úřadů a OKD do jara dohodnou. „Kdyby se to ukázalo, že nikdo neprodělá, tak do ní půjdeme, ale napřed se to musí spočítat,“ říká Jiří Cienciala, který začal jako ministr průmyslu a obchodu v Rusnokově vládě a pokračuje jako vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj.

O osudu dvou a půl tisíc zaměstnanců dolu Paskov tak rozhodnou kalkulačky. Skončí důl na konci tohoto roku tak, jak to plánuje OKD? Nebo se těžba prodlouží o další dvě sezóny, ale za podmínky, že důl odkoupí stát za symbolickou korunu a zařídí pak útlum obou šachet? Musí se zjistit, kolik to bude stát i s ohledem na sociální podporu propuštěným, která něco bude stát, odhaduje zatím bez podrobností Jiří Cienciala. „Bavili jsme se o miliardě korun a vždy nám to tak vychází.“

Důl Paskov

Ani Petr Jonák z vedení společnosti OKD nechce být konkrétnější dříve, než na konci června úzká skupina vymyslí další postup. Hlavní roli mají v každém případě peníze. „Budeme rádi, pokud se podaří činnost dolu Paskov prodloužit. Jako soukromá firma, která navíc bojuje o přežití, ale nemůžeme akceptovat variantu s vyššími náklady. Jsem přesvědčen, že najdeme řešení, které bude výhodné i pro stát. Ten by totiž přišel o příjmy z daní, sociálního a zdravotního pojištění a musel by hradit částky spojené s nezaměstnaností,“ varuje Jonák.

Sečteno a podtrženo! Pokud se do konce března nevymyslí nic, na čem by se zástupci státu a OKD shodli, memorandum můžeme v podstatě hodit do koše a platí útlum dolu Paskov ještě letos nebo na začátku dalšího roku. Jakákoliv shoda by fárání havířům prodloužila.


Oddálení nevyhnutelného

Těžaři na jedné straně mají své jasné ekonomické zájmy a druhá strana, stát, by měla podle jednoduchých vyjednávacích pravidel vystupovat podobně tvrdě. Na výsledek čeká i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD. Pochvaluje si v rámci krajů unikátní pravidelná setkání politiků, vedení firem v této části republiky, odborářů a odborných organizací, kterým se začalo říkat „krizový štáb“. „To uhlí v regionu stejně jednou dojde a my musíme už teď hledat nové investice s vyšší přidanou hodnotou. Na druhou stranu ale musíme udělat maximum pro další rozvoj hornictví a hutnictví, do té doby jsou tu kapacity.“

Po měsících od demonstrace havířů a plánování stávky se do role čekajících a diváků dostaly také hornické odbory. Rostislav Palička z dolu Paskov doufá, že klece se hluboko pod zemí nezastaví. „Věřím tomu, že konečně něco vymyslí. Dnes se to začíná obracet, že Paskov bude v provozu i déle než dva roky,“ říká Palička. Společnost OKD nezahálí a už své havíře přemisťuje. Z Paskova odešlo několik pracovních skupin na další šachty na Karvinsku.

Důl Paskov
autor: mrk
Spustit audio