Výroba jídla a vaření má být věc, o kterou se člověk dělí. Nemáme co skrývat, říká biofarmář

2. listopad 2021

Farmář Vojtěch Veselý už patnáct let hospodaří na úpatí Doupovských hor v západních Čechách. Říká, že starat se o to, co jíme, je svým způsobem luxus. „Je to projev volby, kam budete směřovat svůj čas, svoji energii. S jídlem naše tělo přichází do kontaktu denně, něco z toho, co zkonzumuje, v nás zůstává, něco vypouštíme ven. Přijde mi, že to je dost velká odpovědnost – ať už k sobě, nebo k ostatním za to, jakým způsobem obživu získáváme,“ myslí si.

„To, co stojí proti luxusu, je jakási norma. Supermarketové regály vlastně ilustrují to, co o tou normou je,“ míní. 

Čtěte také

Na své farmě produkuje jehněčí maso, med nebo ovčí sýry, které dodává spolkovému obchodu. Ten nemá zákazníky, ale podílníky. K práci na biofarmě dovedl Veselého zájem o to, co sám jí a jak žije.

„Postupně se mi to tak vyvrbilo: ze snahy uživit se jen tím, že se budu starat o svou domácnost. Což byl nápad vycházející ze snahy žít přehledně, spravedlivě, jednoduše a v posledku i udržitelně, finančně a environmentálně. Nemohu úplně říct, že to byla náhoda, ale ani že bych si někdy v dávnověku přál stát se farmářem.“

Byl to nápad vycházející ze snahy žít přehledně, spravedlivě, jednoduše a v posledku i udržitelně, finančně a environmentálně.
Vojtěch Veselý

Pochází přitom z Prahy, kde dlouho žil i studoval. „Vystudoval jsem evangelickou teologii na Univerzitě Karlově, jsem magistr evangelické teologie. A abych byl upřímný – nebyl jsem nějaký super extra student,“ přiznává.

„Svým způsobem se liknavost k formálním způsobům vedení mého života projevuje doteď,“ glosuje.

Nemáme co skrývat

„Naše farma, dá-li se to tak nazvat, protože je to jen několik budov na plácku za vesnicí mezi sady a pastvinami, je přehledná a otevřená,“ popisuje svůj domov Veselý.

Čtěte také

„Kdo jde kolem a zavítá k nám, tak si může projít naší praxi. Lidé, kteří jsou nám blíž, tak dostanou i komentář odshora dolů, od zvířat přes rostliny, stromy, až po vysvětlení různých způsobů managementu.“ 

„Nemáme co skrývat. Vlastně ani to nesmíme skrývat, protože výroba jídla a vaření má být věc, o kterou se má člověk dělit, předvádět i ukazovat. Takže my musíme být spravedliví, přehlední, transparentní,“ dodává. 

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiu, ptal se Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související