Vyjádřeními k Tchaj-wanu Pavel zbytečně vykopává příkopy, míní europoslanec Knotek. Neohýbejme před Čínou hřbet, oponuje poslanec Kolář

7. únor 2023

Telefonát nově zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou pobouřil nejen Peking, ale i část opozičních politiků. „Dává najevo, jakým směrem se bude ubírat jeho působení na Hradě, a nedělá nic, co by bylo v rozporu se zahraniční politikou státu,“ míní poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). „První kroky Petra Pavla jsou pro mne zklamáním. Jsme svědky aktivismu, zbrklosti a rozhodně to není slibovaný klid a řád,“ oponuje europoslanec Ondřej Knotek (ANO).

Kolář připomíná, že Petr Pavel přijal gratulaci od tchajwanské prezidentky, nešlo tedy o jeho vlastní aktivitu.

Čtěte také

„A na tom nevidím vůbec nic nesprávného. Naopak bych si těžko dokázal představit situaci, kdy tchajwanská prezidentka chce našemu zvolenému prezidentovi pogratulovat a on hledá výmluvy pro to, aby její telefonát nepřijal. To by bylo docela veliké faux pas.“

„Co se týče aktivismu, četl jsem několik článků a reportáží, kde nově zvolený prezident i ministr zahraničí říkali, že hovor s Tchaj-wanem spolu předem konzultovali. Kroky Petra Pavla tedy nejsou v rozporu s českou zahraniční politikou, kterou určuje vláda,“ zdůrazňuje místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Knotek připouští, že bylo správné, že Pavel přijal hovor od tchajwanské prezidentky a že to dopředu konzultoval s ministrem zahraničí. Kritizuje ale způsob, jakým to komunikoval, včetně Pavlova výroku, že Čína není přátelsky nakloněným státem.

Můžeme si myslet, že Čína není přátelsky nakloněným režimem, ale takové věci přece nebudeme říkat nahlas.
Ondřej Knotek

„Kdyby na Twitteru jenom poděkoval za gratulace, bohatě by to stačilo. Naznačil by tím, že na Hradě bude určitá změna směrem k Tchaj-wanu. Vlk by se nažral a koza by zůstala celá. Ale on to doplnil tweetem, že stojí ještě o setkání. A to už je nestandardní. I partneři v zahraničí se setkávají s Tchaj-wanem, ale na mnohem nižší úrovni zastoupení. Zatímco s Čínou jsou vztahy na vyšší úrovni. Tedy ten celkový obraz, jak to bylo komunikováno, včetně výroku, že Čína není přátelsky nakloněným státem, může působit aktivisticky a jako slon v porcelánu,“ naznačuje.

Je důležité dělat gesta

O krocích Petra Pavla vůči Tchaj-wanu, byť zatím jen symbolických, se v zahraničí píše i jako o diplomatickém průlomu. Kolář v této souvislosti upozorňuje, že Česko vnímá Tchaj-wan jako novou příležitost. Připomíná, že tam byl předseda Senátu, chystá se tam předsedkyně Sněmovny a Česko s ním rozvíjí ekonomické styky.

Naše politika vůči Číně nebo vůči jakékoliv autoritářské zemi rozhodně nesmí být servilní.
Ondřej Kolář

„Je potřeba si také uvědomit, že vzrůstá napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, mezi Čínou a Spojenými státy. Nikdo neví, co se tam bude dít, a je potřeba dávat najevo, že Tchaj-wan bereme jako demokratický stát, který stojí na stejných hodnotách a principech, jako je naše demokracie, a jsme připraveni jej podporovat. Proto je důležité dělat takováto gesta, kdy i nově zvolený prezident neváhá přijmout gratulaci tchajwanské prezidentky a současně se na Twitteru vyjádřit, že se s ní rád sejde. Nevidím na tom vůbec nic špatného.“

Čtěte také

„A naše politika vůči pevninské Číně, vůči Čínské lidové republice, nesmí být politika ohnutého hřbetu. Pokud budeme postupovat takovýmto způsobem, tak si to Číňané vyloží jedině špatně,“ dodává poslanec za TOP 09.

Knotek připomíná, že podle průzkumu Češi stojí o to, aby se obchodní vztah rozvíjel jak s Čínou, tak s Tchaj-wanem. Pokud chce být Česko hospodářsky vzkvétající zemí, musí podle něj obchodovat se všemi, se kterými to dává smysl.

„A pokud nová politika má být taková, že se vykašleme na obchodování s Čínou, pak bych rozuměl souhrnu těch výroků, ale není tomu tak. My samozřejmě nechceme ohýbat hřbet, ale musíme taky být diplomatičtí. Můžeme si myslet, že Čína není přátelsky nakloněným režimem, ale takové věci přece nebudeme říkat nahlas. To ničemu neprospěje,“ míní.

Zbytečně vykopává příkopy

Kolář se neobává, že by vyjádření Petra Pavla mohla ohrozit české firmy, které působí v Číně. Připomíná, že expanze českých firem do Číny nastala v době prezidenta Václava Havla, který uplatňoval politiku lidských práv a hodnotovou politiku, a také v době, kdy byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg.

Čtěte také

„Tehdy byla česká politika vůči Číně úplně stejná, jako se ji snaží nastavit současná vláda a nastupující prezident. Obchod tehdy vzkvétal, dostala se tam spousta českých firem. A servilní politika, kterou nastavil prezident Miloš Zeman, k žádnému rozkvetu nevedla. Nedošlo k nějaké masivní expanzi českých společností do Číny. Ani k masivním investicím Číny v Česku, jak bylo slibováno při schůzkách Zemana s čínským prezidentem,“ poukazuje poslanec.

Knotek opakuje, že Česko je s Čínou ekonomicky provázáno, a proto s ní podle něj musí udržovat minimálně přiměřené vztahy.

„Vyjádření Petra Pavla nepovažuji za správná, nepovažuji je za diplomatická od nastupujícího prezidenta. Zbytečně tím vykopává příkopy a budu jenom doufat, že to nebude mít žádný ekonomický dopad,“ dodává europoslanec za ANO.

Čtěte také

Kolář tento strach nesdílí. Podle něj jsou Číňané schopni jasně odlišit ekonomickou diplomacii nebo ekonomickou a obchodní spolupráci od politické a bezpečnostní.

„Koneckonců můžeme se podívat na podobný příklad. Ještě donedávna jsme byli v určitých ohledech zcela závislí na Rusku a během jednoho roku se to podařilo překonat. Takže bavit se o nějaké závislosti na Číně, není nic nepřekonatelného. Naše politika vůči Číně nebo vůči jakékoliv autoritářské zemi rozhodně nesmí být servilní,“ říká místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.